Szombathelyen négy általános iskolában - amelyeket egyetlen főzőkonyha lát el - tömeges ételmérgezés történt csütörtökön. Nem kevesebb, mint 250 gyermeknél hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek. A szülők és az oktatási intézmények igazgatói azonnal jelentették az esetet.

Érdeklődésünkre a Vas megyei Kormányhivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy haladéktalanul megkezdték a járványügyi kivizsgálást, valamint az érintett betegek kikérdezését. Megelőző intézkedéseket is tettek, hogy a járvány esetleges terjedését megakadályozzák. Az ételmintákat rendkívüli futár vitte a budapesti laboratóriumba, hogy a vizsgálatot mielőbb megkezdhessék. Ugyanakkor saját hatáskörben a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági osztálya is elindította a vizsgálatot. A mintavételek eredményei a laboratóriumi vizsgálatot követően, valamikor a jövő hét elején várhatók.

Megkerestük az ételmérgezésben érintett egyik oktatási intézmény, a Gothard Jenő általános iskola igazgató-helyettesét, de ő azzal hárította el érdeklődésünket, hogy az ügyben nem jogosult nyilatkozni. A szombathelyi közétkeztetést ellátó Elamen Zrt. közleményt küldött a megyei lapnak, amelyben elismerik, hogy tudomásuk van a megbetegedésekről a városban. Ők is jelezték az esetet, kérve az ügy teljes körű kivizsgálását. Még a vezetékes ivóvizet is vizsgálat alá vetnék, mert szerintük nem zárható ki, hogy a csapból folyó víz is a fertőzés forrása lehet.

Az Elamen Zrt. több mint egy évtizede szolgáltatja a menzát Vas megye székhelyén, s tavaly úgy nyerte a közétkeztetési pályázatot, hogy mindössze ketten indultak rajta.

A szombathelyihez hasonló tömeges ételmérgezés, ami több száz gyermeket sújtott, utoljára három évvel ezelőtt fordult elő Óbudán, az Idősebb Béres Józsefről elnevezett általános iskolában. Akkor a szolgáltató többször fellebbezett az őt elmarasztaló hatósági határozat ellen, de végül tavaly nyáron a bíróság jogerősen is kimondta, hogy ételmérgezés történt.