Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendezvényeken nagyon fontos a gyorsaság a fizetéseknél, mert nem akarnak a fesztiválozók hosszasan sorban állni a sörükért. A biztonság is fontos, hiszen nagy mennyiségű tranzakció megy végbe, el lehessen kerülni a csalásokat. A biztonság ugyanakkor nem mehet a kényelem rovására - ismertette előadásában Kaderják.

A fesztiválok kezdetben készpénzben gondolkoznak, majd amikor rájönnek, hogy ez nem működik hatékonyan, áttérnek a kuponokra, tokenekre. Vannak emellett saját fesztiválvaluták, gyöngyök és más fizetőeszközök. Az utolsó lépés a készpénzmentes fizetőeszközök bevezetése: ezek lehetnek bankkártyák, mobiltelefonok, karórák, karperecek is. A tranzakciók száma és értéke is megugrott a készpénzmentesség bevezetése után - mondja a Festipay vezérigazgatója.

Növekedés lehet

Az ilyen új fizetési megoldások forgalma részben a fesztivállátogatók számán múlik, részben azon, mennyit költenek a résztvevők. Úgy látja, a látogatókat különféle eszközökkel lehet ösztönözni, kuponokkal, kedvezményekkel, amelyeket elektronikusan is el lehet majd érni.

A kereskedők akár személyre szabott akciókkal is megkereshetik a résztvevőket. Például, ha egy vendéglátós megtudja, hogy a fogyasztó szereti a gintonicot, adhat neki erre kedvezményt, hogy nála vásároljon italt a fesztiválozó. Kérdés persze, hogy az adatvédelmi irányelvek alapján mennyire lehet ezeket az információkat megtudni, és az ajánlatokat eljuttatni a fogyasztókhoz.

Nőtt a bizalom

A konferencia kerekasztal-beszélgetésén is részt vett Kaderják Dániel Benyó Péterrel, az OTP Mobil ügyvezető igazgatójával együtt. "Nem azért van sok készpénz Magyarországon, mert nem bíznak az elektronikus megoldásokban" - mondta Benyó. A legtöbb visszaélés a chipes kártyák megjelenése óta az online vásárlásoknál van - tette hozzá. Miközben Kaderják úgy látja, hogy a fesztivállátogatók is bíznak az elektronikus fizetőeszközökben.

Az azonnali fizetés alternatívája lehet a kártyás fizetésnek - mondta Benyó Péter. Az elektronikus megoldások, kártyás fizetés elterjedésében az is fontos, hogy a kereskedő is elfogadja ezt. Sokszor lehet tapasztalni, hogy a kereskedők nem rajonganak a készpénzmentes megoldásokért.