A sokéves decemberi országos átlaghőmérséklet plusz 0,7 Celsius fok, ezzel szemben 2010 utolsó hónapjában gyakran jóval alacsonyabb napi középhőmérsékletet regisztráltak Magyarországon. Az idei év egyébként is feltűnően bővelkedik a megszokottnál tartósan alacsonyabb hőmérséklettel járó időszakokban: január, május és szeptember nagy része hidegebb volt az évszaknak megfelelőnél, nem beszélve a nyárról, amely gyakorlatilag el is maradt.

Ennek ellenére a földgáztárolókból való kitárolás konstans, viszonylag alacsony szinten maradt az elmúlt időszakban - tudtuk meg Kutas Istvántól, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és PR vezetőjétől. Bár a hidegebb idő miatt a lakossági fűtési igény nőtt, azonban az év végén a céges ügyfelek aktivitása visszaesik, a két hatás pedig valamelyest kiegyenlíti egymást.

A magyarországi tározók összesített kapacitásuknak mintegy háromnegyedéig vannak kihasználva ezekben a napokban. A napi maximális kitárolási kapacitás hozzávetőleg 52,5-55 millió köbméter, mely a téli időszak napi csúcs gázigényének több mint 60 százalékát fedezi.

Egy átlagos téli napon, -2,-4 Celsius-fokos hőmérséklet mellett 60-70 millió köbméter földgáz fogy Magyarországon. Egy Celsius fok hőmérséklet-csökkenés azonban átlagosan napi 1,5-2 millió köbméter fogyasztásnövekedést jelent a hazai fogyasztásban.

Egy azonos napi középhőmérsékletű hétköznapi és hétvégi/ünnepi hazai fogyasztást összehasonlítva pedig azt kapjuk, hogy körülbelül 9-10 százalékkal kevesebb a fogyasztás a hétvégi vagy ünnepnapokon, hisz sok termelő üzem és gyár leáll, így az ő fogyasztásuk kiesik.

A szakemberek a fűtési szezon kezdetéig minden olyan vezeték és műtárgy karbantartási és rekonstrukciós munkálatot elvégeztek, amelyek biztosítják a szállítórendszer kapacitásának maximális rendelkezésre állását és szállítási feladatainak biztonságos teljesítését - mondta el a Napi Gazdaság Online-nak Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője. A földgázszállító rendszeren 433 tervezett karbantartási munkát végeztek el, melyek közül 371 járt fogyasztói leállással.

A hidegebb idő természetesen a távfűtési igények növekedését is magával vonja, a hőmérséklet egyetlen fokos csökkenése 6 százalékkal fokozza az energiafelhasználást.

A távfűtéssel élők helyzetét nehezíti, hogy a lakásoknak mindössze 30-40 százalékában szabályozható egyénileg a fűtés. Azzal együtt is, hogy az elmúlt években a távfűtő művek külön programokat írtak ki az egyéni szabályozás terjedésének támogatására.

Ennek hatására is, a fővárosban az elmúlt évben a körülbelül 240 ezer távfűtéses lakásból 20 ezerben alakítottak ki egyéni szabályozást, annyit, amennyit a mögöttünk hagyott évtizedben. Újabb másfél-két év alatt pedig ismét duplázható a szabályozható távfűtéssel rendelkező háztartások száma.