A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia díjrendeletének április elsejei módosítása tette lehetővé, hogy a Vodafone - gazdaságosan - bevezethessen újabb szolgáltatást. A mobiltelefon társaság piacra dobja mini bázisállomását, ami akár egy magán bázisállomásnak is tekinthető - jelentette be sajtótájékoztatón Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik. A berendezés a nehezen elérhető helyeken, garázsokban, pincékben is képes 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így ott is lehetőség nyílik a mobiltelefonálásra és a mobil internezésre.

Az így létrehozott 3G lefedettség hatósugara készüléktípustól függ: a vállalatoknak kínált mini bázisállomás hatósugara 80-100 méter, amely egy nagyobb családi házat, vagy egy 100 négyzetméternél nagyobb kétszintes irodát is képes térerővel ellátni. A kis-üzleti mini bázisállomás hatósugara 30-40 méter, ez pedig a 60-70 négyzetméteres irodákban alkalmas a 3G jel megteremtésére. Egy mini bázis vállalati eszköz egyidejűleg nyolc, míg a kisüzleti eszköz négy párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni - tette hozzá Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese.

Pillér azt is elmondta, hogy korábban is nagy igény lett volna erre a szolgáltatásra, de ez nem lett volna gazdaságos a mobilcégek számára, hisz korábban a bázisállomások alapján kellett frekvenciahasználati díjat fizetniük, ami ezt jelentette volna, hogy az ilyen kis hatósugarú bázisállomások után is a többiekhez hasonló összeget, vagyis körülbelül havi 20 ezer forintot kellett volna fizetni. Az NMHH elnökének rendelete azonban más alapra helyezte a díjfizetést, így már megéri a szolgáltatóknak piacra lépniük ezzel a termékkel.

A fejlesztés illeszkedik a Vodafone teljes hálózatának megújításához, aminek eredményeként bő egy év múlva az ország 99 százalékán elérhető lesz a szélessávú mobilinternet szolgáltatás. A mostani kezdeményezés következtében pedig az így megmaradt fekete lyukakat is befedi.