Már a jövő héten indulhat a Quaestor Értékpapír felszámolása - MNB

Megszűnt a Quaestor-ügy károsultjainak bizonytalan jogi helyzete azzal, hogy a Beva igazgatósága ma úgy döntött: ezen ügyfelek is jogosultak az alap kártalanítására. Az MNB szerint a pénzügyi piacok biztonságát szolgáló, felelős, jogszerű döntés született.
MTI-Eco, 2015. április 10. péntek, 14:57
Fotó: Napi.hu

A jegybank üdvözli, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) mai igazgatósági ülésén úgy határozott, hogy a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. által forgalmazott fiktív kötvényekbe befektetők jogosultak az alap kártalanítására - adta hírül az MNB.

Az MNB már korábban közzétett egyértelmű jogi álláspontja alapján a fiktív kötvények értékesítésével okozott kár a Beva kártalanítási körébe tartozik. Nem a vállalati kötvényekkel egyébként együtt járó kibocsátói kockázat (azaz a kötvénnyel finanszírozott gazdasági társaság csődje) okozta ugyanis az érintettek kárát, hanem az, hogy a gyanú szerint a befektetési szolgáltató a befektetési céllal átvett összegekért cserébe nem adott értékpapírt (se igazi kötvényt, se más értékpapírt) ügyfeleinek.

Azt követően, hogy az MNB feltárta ezeket a visszaéléseket, s a Beva igazgatósága meghozta döntését, most a legfontosabb feladat az érintett ügyfelek tényleges kártalanítása, amely a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolásáról rendelkező felügyeleti döntéssel kezdetét veheti. A vizsgálat mai állása szerint a felszámolásra vonatkozó döntés akár már a jövő héten megszülethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK