Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Videokonferenciával készült a Magyar Rádió európai uniós napja, a Kossuth rádió ebből az alkalomból számos hazai és európai kutatóval, művésszel készített interjúkat, a Telepresence videotechnológia alkalmazásával. A műsorvezetők az Európa Nap műsorához készülő interjúkat a rádió stúdiójában elhelyezett Cisco Telepresence 1300-as videokonferencia-készüléken keresztül vették fel. A full hd videokapcsolaton keresztül létrejött beszélgetésekhez a Magyar Telekom és a Tata Communications hálózata kötötte össze azt az öt magyar és több mint tíz európai nagyvárost - köztük Londont, Párizst, Brüsszelt, Rómát, Szófiát, Varsót, Ankarát, Luxemburgot és Athént −, ahol a résztvevők helyet foglaltak a virtuális kerekasztalnál.


A hangfelvételhez természetesen nem lenne szükség videóra, ám a rendhagyó, különböző nemzetiségű civileket és művészeket megszólaltató napi műsorfolyam elkészítéséhez igen hasznosnak bizonyult − ugyanis nem feledkezhetünk meg a metakommunikációról, különösen olyan esetekben, amikor a beszélgetőpartnerrel először lépünk kapcsolatba. Mindemellett a videó révén egyszerre többen foglalhatnak helyet egy virtuális kerekasztal körül, s egymás kommunikációjára figyelve mondhatják el véleményüket bizonyos témákban. A Magyar Rádió Európa Nap című műsorában több ilyen találkozásnak is részesei lehettek a hallgatók, ha bekapcsolódtak a Kossuth rádió május 8-i adásába.


Telepresence-en keresztül készült többek között a Vasárnapi Újság számára az az athéni riport, amelyben gyermekkorukban Magyarországra került, majd hazatelepült görögöket ismerhettük meg, akik "találkozhattak" Budapesten maradt testvéreikkel. Az Európai idő című műsor egy asztalhoz ültette a külföldön működő magyar intézetek frissen kinevezett igazgatóit, akik terveikről és a magyar uniós elnökség helyi programjairól meséltek. A Jelenlét című műsor egy budapesti és egy párizsi roma
énekes közös produkcióját mutatta be az internet segítségével. Az Esti sétában az új budapesti Elvis Presley tér kapcsán kiderült, hogy Londonban, Berlinben vannak-e hasonló "sztárutcák", s hogy hazánkban ki kezdeményezte az akciót.
A Telepresence az interjúkészítés teljesen új dimenzióját nyitotta meg a rádiósok számára.  Egyedülálló élmény volt a riportereknek és interjúalanyoknak egyaránt a személyes találkozás élményét nyújtó videokonferencia-beszélgetés. Magyarországon a Kossuth rádió műsora készülhetett először egy ilyen innovatív technológiai megoldás igénybevételével − nyilatkozta Markovits Ferenc, a Magyar Rádió programszerkesztője.