Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban jósolt szeptemberi időpontnál hamarabb működésképtelenné válhat Esztergom önkormányzata, miután a legutóbbi képviselő-testületi ülésen kiderült, az 1,1 milliárdos hiány nem váltható ki ingatlaneladással. Az ülésen ugyanakkor úgy fogadták el a kormányhivatal idei költségvetésről szóló törvényességi észrevételét, hogy a határozatban − a hivatal kifejezett kérése ellenére − nem jelölték meg, miből fedezik a deficitet. A hiány elsősorban abból ered, hogy az állam az önkormányzattól inkasszóval emeli le az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Az előrejelzések szerint a 400 millió forintos állami inkasszó mellett ősz elejére 2 milliárd forintra nőhet a város hiánya, amivel egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is egymilliárd forint kifizetése válik esedékessé.

A bevételi oldalon továbbra is lehetetlen olyan növekedést produkálni, ami legalább a megmenekülés látszatát kelthetné, miközben az önkormányzati társaságok eredményei is elkeserítőek, a korábban "mentőövként" aposztrofált parkolási tevékenységből is csak minimális pénz folyik be − mondta a Napi Gazdaságnak Tétényi Éva polgármester. A városvezető megtette korábban ígért feljelentését, mivel a 100 százalékig önkormányzati tulajdonú, városgazdálkodási feladatokat ellátó, 2 milliárd forintos alaptőkével rendelkező Strigonium Zrt. másfél év alatt a parkolásból csupán 1,3 milliós profitról számolt be (Napi Gazdaság, 2012. június 5.).

A helyzetet nehezíti a polgármester és a képviselő-testület közötti politikai vita, a független Tétényi szerint a grémium visszautasította a javaslatot, hogy a város az illetékes minisztériumtól kérjen segítséget (a polgármester korábban jelezte a problémákat a tárcánál). A városvezető szerint a többségi (kormánypárti) frakció feladata lenne a hiány kezelése, a képviselők azonban azt sem szavazták meg, hogy az ügyben felterjesztéssel a kormányhoz forduljon az önkormányzat. A testület feloszlatni sem hajlandó magát, illetve megtagadta annak lehetőségét, hogy létrejöjjön egy, a korábbi városvezetéstől független öttagú bizottság.