Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
- Az ünnepekkel együtt közeledik az idei síszezon is, és aki megteheti, karácsony táján hosszabb-rövidebb időre kiruccan a környező országokba pihenni vagy akár sportolni. Tapasztalataik szerint mennyire tájékozottak és tudatosak a magyarok, ami a sport- és utasbiztosításokat illeti?
- Aki síelni megy, szinte kivétel nélkül köt biztosítást, de az utasbiztosítási eladások évek óta stagnálnak. Úgy tűnik, hogy van egy széles réteg, amely nem foglalkozik ezzel, pedig a piaci palettán mindenki megtalálhatná az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő ajánlatot, ami teljes védelmet nyújt számára akár snowboardozás, akár siklóernyőzés, akár családi szánkózás közben. Sokan azt gondolják, hogy a társadalombiztosítási igazgatóságokon kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya elegendő védelem, ha a kontinensen maradnak, ez azonban mindössze egyenlő elbánást ígér az adott ország állampolgáraival. Azokat az orvosi szolgáltatásokat, amelyek külföldön térítéskötelesek - ilyen például a különösen drága hegyi vagy a helikopteres mentés -, a magyaroknak is ki kell fizetni. Nem beszélve arról, hogy ha nem betegségről vagy balesetről van szó, ez az "európai tb-kártya" semmiféle fedezetet nem nyújt.

Nem tartozik hozzá poggyász- vagy felelősségbiztosítás, ezért mindenképpen érdemes ezt kiegészíteni. Tapasztalataink szerint a másik tévhit a bankszámlához, -kártyához ajándékba kapott biztosítások körül él: az esetek döntő többségében ezek sem jelentenek teljes körű védelmet, sőt jellemzően igencsak limitált fedezettel rendelkeznek. Azt javaslom, mindenki ellenőrizze, pontosan milyen szolgáltatást nyújt a rá vonatkozó szerződés, mielőtt bárhova elindul, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe. Az Allianznál már akár napi 350 forintért köthető olyan utasbiztosítás, ami széles körű védelmet nyújt. Azt gondolom, ez nem akkora tétel, hogy ne érné meg kifizetni. A bankkártyák és az Európai Egészségbiztosítási Kártya nyújtotta védelem mellé pedig kiegészítő biztosítások köthetők. Ami a limit nélküli kárkifizetést nyújtó biztosításokat illeti, ezekből nagyon kevés van a piacon, de megtalálhatóak. Így van ez társaságunk esetében is. Általában - természetesen egy magas szinten, de - minden biztosító húz felső határt.

- A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan elsősorban árérzékenyek a sí- vagy utasbiztosítás kiválasztásakor a magyarok?
- Az utasbiztosítási verseny szolgáltatásalapú. Természetesen mindenkinek vannak speciális ajánlatai, de a piac nagyjából egységes, ezért is érdekes, hogy tapasztalataink szerint nem kizárólag az ár alapján döntenek az ügyfelek, hanem a legjobb szolgáltatás-ár-érték arányt keresik. Korántsem mindig a legolcsóbbat választják, ami számunkra előnyös, hiszen az Allianz piacvezető biztosító és elismert brand. A legtöbben úgy gondolják, hogy ha külföldön valami történik velük, fontos, hogy egy megbízható márkanév, nagy cég álljon mögöttük. Ráadásul kiterjedt üzletkötői hálózattal rendelkezünk: sok ügyfél automatikusan az allianzos ügynökét hívja fel. Ugyanakkor nagyon erőteljesen növekszik az online értékesítés szerepe, 2008 óta évente megduplázódik az így kötött szerződések száma, és adataink tanúsága szerint a világhálón sem a legolcsóbbat keresik az emberek.

- A síbiztosításokból befolyó összeg hány százaléka a teljes éves utasbiztosítási díjbevételnek, és milyen hosszú a szezon?
- A szezon nagyjából két hónapra korlátozódik, bár valamelyest már kezd nyúlni, mert egyre többen kötik össze már a karácsonyt vagy az újévet is néhány nap síeléssel. A főszezon azonban január közepétől február végéig tart, és az időjárás függvényében a március 15-i hétig tolódik ki, ami általában két- vagy háromnapos ünnep. Ezzel az időszakkal számolva a teljes évi utazási díjbevétel 25 százaléka származik ebből a szegmensből, azaz arányaiban sokkal nagyobb, mintsem ez a viszonylag rövid időszak indokolná. Utasbiztosításunk 2007-es bevezetése óta ügyfeleink köre évről évre folyamatosan nő.

- Melyek a legnépszerűbb célpontok?
- Nagy újdonsággal nem szolgálhatok: évek óta Ausztria és Franciaország a két legnépszerűbb terep, de sokan járnak Olaszországba és Szlovákiába is. Bár az elmúlt 15 év során előfordult néhány olyan eset társaságunknál, amikor valaki Európán kívül szenvedett síbalesetet, de a magyar síelők tapasztalataink szerint jellemzően a kontinensen hódolnak szenvedélyüknek.

- Az idén is több újdonságot vezettek be. Volt még rés a piaci kínálatban?
- Nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy nálunk fejlettebb síkultúrával rendelkező országokban már régóta elérhető az a konstrukció, amely Magyarországon december 15-től egyedülállóan az Allianz kínálatában van jelen és amellyel remélhetőleg újabb ügyfeleket tudunk meggyőzni a síbiztosítás hasznosságáról. Az időjárási viszonyok miatt lezárt sípályák esetén nyújtott napi térítés azt jelenti, hogy azokra a napokra, amelyeken a speciális időjárási, illetve hóviszonyok miatt a sípálya téli sportolásra alkalmatlan, napi térítési díjat fizetünk az ügyfélnek. Mivel az emberek szabadsága limitált, valahová el kell menniük, ha a legközelebb eső pálya nem működik és nem akarnak egész nap a hüttében ülni. Ennek pedig mindenképpen költségvonzata van: el kell jutni a másik sípályához, ami benzin- vagy buszköltséggel jár, és ott újabb síbérletet kell venni. Naponta 3000 forintot fizetünk a család minden tagjának, aki ilyen biztosítást kötött. Ez a konstrukció emellett többek között téríti a külföldi baleseti ellátás díját vagy a tetemes kórházi számlát, a hazatelefonálás, a fel nem használt síbérletek árát, szükség esetén a hegyi mentés költségét.

- Hogyan ötlik ki az új konstrukciókat? Van-e szabad keze a magyar szakembereknek, ami az itteni piacot illeti, vagy régiós szinten dől el, milyen biztosítások érhetőek el az Allianznál?
- Az ötleteknek keresztül kell menniük egy engedélyezési procedúrán a tulajdonosnál, de ettől eltekintve teljesen szabad kezünk van. Mindig igyekszünk a helyi viszonyokhoz alkalmazkodni, miközben persze támaszkodunk az Allianz kiterjedt partnerkapcsolataira, a más országokban, régiókban tapasztalható trendekre. Bár én ebből a szempontból hátrányban vagyok, mert nem járok síelni, sok kollégám igen. Nemegyszer a sípályán születik meg a fejükben egy-egy ötlet. Mivel az utasbiztosításoknak két nagy szezonja van, a nyári és a téli indulás előtt tartunk egy kampányindító megbeszélést. Ott vetjük fel azokat az elképzeléseket, amelyekkel az adott időszakot kicsit izgalmasabbá lehet tenni. Ami az átfutási időt illeti, az mindössze két hónap. A most december 15-én bevezetett újítások terveit október közepén véglegesítettük.

- Milyen káresemények miatt történik a legtöbb kifizetés a síbiztosítással rendelkezők felé?
- Szerencsére az apróbb balesetek a jellemzőek. Esés miatti rándulás, ne adj' isten, törés, illetve a sífelszereléssel, poggyásszal kapcsolatos károk: lopás, síléc sérülése, elvesztése. Minden évben előfordul jó néhány alkalommal, hogy egy-egy komolyabb baleset miatt speciális hegyi mentés, esetleg helikopteres mentés költségeit kell állnunk.

- Mire kell ügyelni a pályákon? Fizet-e a biztosító, ha például valaki néhány óra hüttében történő forraltbor-ivás után balesetet okoz vagy szenved, netán ellopják őrizetlenül hagyott léceit?
- Az általános óvatosság elve síeléskor is kötelező. Ha valaki őrizetlenül hagyja a felszerelését, a biztosító nem tud felelősséget vállalni. A hüttés italozás érdekes dolog. Úgy tűnik, hogy a magyarok más országbeliekkel összehasonlítva felelősségteljesebbek. Szinte nem is tudok olyan esetről, amikor alkoholos befolyásoltság miatt utasítottunk volna vissza kárigényt vagy így okoztak volna balesetet. Szerencsére Magyarországon nem lehet úgy piacot nyerni, ahogy az oroszországi Allianznál tették: ők nagy újításként vezették be, hogy fedezetet nyújtanak bizonyos alkoholos befolyásoltságig. Nálunk erre nincs szükség. Ha valaki síelés közben elesik és eltöri a kezét, nem kell automatikusan például véralkoholszintet méretnie, ez nem életszerű. Nem fogjuk megtagadni a kártérítést és külön iratot sem kérünk be. Azokban az esetekben, amikor felmerül a gyanú, hogy valamelyik érintett ittas volt, a kint felvett adatok, leletek alapján ellenőrizni tudjuk, mi történt, hiszen mi is megkapunk minden hivatalos dokumentumot. Ez bőven elég, hogy el tudjuk bírálni a benyújtott kárigényt. A magasabb szintű biztosításoknál akár egy jogi eljárás közben felmerülő költségeket is álljuk. Ha valaki másoknak okoz kárt, például szánkóval személyi sérülést okoz, és eltöri valakinek a sífelszerelését, bizonyos konstrukcióink ilyenkor is fedezetet nyújtanak 200 euróig. Panaszügyünk alig akad.

- Aki itthon indul síelni, annak kell-e síbiztosítást kötnie vagy a társadalombiztosítás állja egy esetleges baleset utáni kezelés költségét?
- Amennyiben nem extrém sportolásról van szó, a társadalombiztosítás fedezi az orvosi ellátás költségeit.