Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Máris hatott a vállalkozásokra az MNB növekedési hitelprogramjának (nhp) kivezetése, hiszen két év stagnálás után most újra a vállalati hitelkamatok növekedésére számítanak a cégek. A megkérdezett céges döntéshozók csupán tizede feltételezi, hogy idén még csökkenhetnek a hitelkamatok, míg a szektor átlagosan 0,7 százalékos díjnövekedést valószínűsít - állapítják meg a tanulmányban.

Tartanak a fizetési szigortól

Emellett a szállítói kapcsolatok megítélése is romlott, mivel a következő egy évben előre láthatóan rövidebb határidő áll majd a szállítói számlák teljesítésére. A vállalkozásokat érintő közterhek megítélése ezzel szemben az elmúlt években fokozatosan egyre kedvezőbb lett. Jelenleg a döntéshozók csupán 30 százaléka számít arra, hogy növekednek a közterhek, míg négy éve ez az arány még 76 százalék volt.

Így nő a kkv dolgozók fizetése

Kedvező a foglalkoztatottak számára, hogy a kkv-k 31 százaléka tervez fizetésemelést, ami átlagosan 2,7 százalékos bérnövekedést jelent. Legjobban az ipari cégeknél dolgozók járnak, ők átlagosan 3,5 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, míg a mezőgazdasági cégeknél 3,1 százalék, a kereskedelmi cégeknél pedig 2,7 százalék ez az arány. A legkisebb fizetésemelésre a szolgáltató cégek dolgozói számíthatnak, itt átlagosan 2,3 százalékos növekedést terveznek a cégek.

A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.