Ha az év különösebb krízis nélkül telik, és mindenki teszi a dolgát, megkérdőjelezhetetlen a fogyasztás bővülése és a kiskereskedelmi forgalom erősödése.

Ám a nemzetközi vállalatok hatékonyságát már legfeljebb krumplihámozóval lehetne faragni, a kis boltok gazdaságossága pedig sok esetben a szürke- vagy feketegazdaságba hajlással oldható csak meg. Nem csak én, más sem lát több tartalékot a kiskereskedelmi rendszerben.

Hasonló helyzetben van a feldolgozóipar és a mezőgazdaság is, azzal a különbséggel, hogy az értékesítési lánc ezen oldalán állóknak gyakran kell futniuk a pénzük után, ráadásul a termék értékesítéséből származó cash sem náluk jelentkezik, így ők még ezzel sem képesek zsonglőrködni.

A helyzeten csak a fogyasztás látványos növekedése segíthet, de az már most látszik, hogy az adórendszer átalakításából a fogyasztónál maradó többlet sem első, sem második körben nem a napicikkek fogyasztásában csapódik le. Banki szolgáltatásoknál, banki megtakarításokban, esetleg idővel az utazásban jelenhet meg a pénz, amely hozzájárul a fogyasztás élénküléséhez, de a kivérzett kiskereskedelmen vagy a termelőkön aligha segít. A helyzetet rontja, hogy a kormányzati politika a stabilitás felé haladva szippantja ki a gazdasági ágazatokból a pénzt, illetve zárja el a források csapját.

Abból a tényből kiindulva, hogy nincs olyan pénztárca, amiből csak kivenni lehet, teljesen logikus a kormányzati betét igénye, és mivel nagy a kabinet legitimitása, hihetően hangzik az is, hogy eddig rosszul gazdálkodtak a pénztárca tartalmával, ezért ürült ki mindig. Most viszont sok pénz van a tárcában, ami egyelőre csak az ország stabilitását segíti elő, a gazdaság felfelé ívelő pályára állítását aligha. A kiskereskedelemnek, így a termelői háttérnek be kell érnie a háztartások szűkre szabott jövedelmével, ami erősen kiszámíthatatlanná teszi a forgalom alakulását. A továbbra is gyenge pénzügyi bizalom miatt a bankok rendszerint nemet mondanak vagy teljesíthetetlen feltételekhez kötik a fejlesztési hiteltámogatásokat, így a vállalatok előre sem képesek menekülni. Egy helyben jár egy ideje mindenki, és arra vár, hogy valaki felülről lökést adjon a rendszernek.

Idén ez még nem várható, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a napokban kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fagyassza a be a 250 milliárd forintos stabilitási alapot, mondván: sem az unióban, sem Magyarországon nem múlt el (nyomok nélkül biztosan) a válság, vagyis továbbra is a jelenlegi "vegetatív" állapotban kell tartani a gazdaságot. A kiskereskedelemben és a háttériparban mindez sokak vesztét okozza, sokan pedig annyira lenullázódnak, hogy 2012-ben, amikor megindulhat a felzárkózás, már képtelenek lesznek felpörögni.