Már éles a médiatörvény

Mától a nyomtatott és az online sajtó is büntethető, ha megsérti a médiatörvényt. Az új jogszabály féléves moratóriumot biztosított.
Diószegi József, 2011. július 1. péntek, 08:59
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A törvény valójában tevőleges kötelezettséget nem ró ki, a későbbiekben sem kell gyorsnak, hitelesnek, kiegyensúlyozottnak lennie az újságoknak, internetes oldalaknak, csak a törvényben említett normákat kell követnie. Az elektronikus médiával szemben nem volt moratórium, az RTL Klub Való Világ 4 szériája már büntetést is kapott.

A jogalkotás terén egyébként a médiarendszer átalakítása volt az Orbán-kormány egyik első jelentős lépése − nemcsak azért, mert ezzel kihívta maga ellen a világsajtót és néhány uniós politikust, hanem azért is, mert elődeivel ellentétben − kétharmados többségének köszönhetően − neki sikerült lecserélnie az előző jogszabályt. A jelenlegi kormánytöbbség emellett  teljes egészében megreformálta a médiarendszert. Összevonta a közmédiumok kuratóriumi irányítását, amely testület aztán az egykori elnökök helyébe kinevezte a társaságok (Magyar Távirati Iroda, Magyar Rádió, Magyar Televízió, Duna Televízió) vezérigazgatóit. E cégeknek nem nagyon maradtak alkalmazottai, a vezérigazgatók néhány tucat munkavállaló fölött gyakorolhatták jogaikat − kivéve az MTI-t −, s megrendelőként léptek fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) szemben, ahová a közmédiumok vagyona mellett az egykori rádiósok, tévések többsége is átkerült munkavállalóként. Az MTVA alkalmazottjainak száma meghaladta a háromezret, amit a következő hónapokban akarnak tetemesen lefaragni.

Ezeket az intézkedéseket, illetve az őket megalapozó jogszabályokat koronázta meg a később elfogadott, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó médiaalkotmány és a médiatörvény. A törvény több ponton kedvező változásokat hozott: új alapra helyezte például a televíziók, rádiók terjeszkedési lehetőségeit, s markánsan beavatkozott korábbi reklámozási gyakorlatukba. A törvénykezés újításaként a televíziók, rádiók és az internet mellett a nyomtatott sajtó is e jogszabály hatálya alá került, vagyis ilyen értelemben egységes "elbánás" vonatkozik minden sajtótermékre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.01 09:37

@bogar511: Ja csak nem itt hanem a pl. Facebookon ahol mostanában elkezdték likeoltatni a különböző portálok a sitejukat... ( azt mintha nem Ők és nem Magyarországon üzemeltetnék)

Kb. ennyit arról mennyire lehet a netet meg a vélemény nyilvánitást korlátozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.01 09:30

@megalodon: akinek meg sem istene, sem nemzete nincs itt, nyugodtan károgjon tovább, lázítson, pofázzon, nem lesz semmi baja. Felőlem a kardjába is dőlhet, ha akar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.01 09:19

Irok valami csúnyát a Napit meg jól megbüntetik.:-)
Na jó nem leszek gonosz, vasárnap irány a templom, addig is mindenki kövesse a kereszténydemokrata és nép-nemzeti irányelveket...
ha valakinek ez mégsem menne akkor meg valami külföldi bejegyzésü hirportálon gyülölködjön, meg ott használjon durva hangvételü nyelvezetet ott ugyanis aligha tudják megbüntetni az üzemeltetőt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html