A francia balliberális lap szerint az amerikai sorozatok sugárzásával eddig csak a forgalmának növelésével törődő, német tulajdonú kereskedelmi csatorna élére állt egy kormányellenes elégedetlenségnek, mégpedig a 40 százalékos reklámadó által veszélyeztetett kereskedelmi érdekei és a médiafüggetlenség nevében. A legnézettebb csatorna több mint egy hónapja vitriolos kampányt folytat a miniszterelnökhöz közel állók ellen, és noha ellenzéki körökben eddig is ismertek voltak ezek a hírek, a nagyközönség csak most fedezi fel őket - hangsúlyozta a cikk szerzője.

Joel Stolz idézte Dirk Gerkenst, az RTL Klub vezérigazgatóját, aki szerint "arról van szó, hogy megbüntetik az utolsó ténylegesen független médiatársaságot, mert ki akarják vezetni a piacról".

A Le Monde szerint az RTL ellenőrzés alá vonásának szándéka része annak a nyomásgyakorlásnak, amely a közelmúltban az Origó hírportált érte vagy amellyel "normalizálták" a Népszabadságot. A reklámbevételektől megfosztott ellenzéki sajtó haldoklik, ezekhez a bevételekhez - az RTL-t leszámítva - csak a hatalom által támogatott média jut hozzá - írta a lap. Az RTL vezérigazgatója szerint "gyakorlatilag senki nem maradt, de mi nem fogunk engedni". Véleménye szerint "egy vállalat kisajátítása az Európai Unióban kellemetlen precedensként hatna".