Napokon belül tárgyalja a Fidesz-frakció, és november 14-ig a parlament elé kerül az a törvénymódosító javaslat, amelyet a kereskedelmi alkalmazottak helyzetének rendezésére dolgozott ki a nagyobbik kormányzó párt - mondta a lapnak Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő. A Vállalkozásfejlesztési Kabinet vezetője szerint tavasz óta folyamatosak az egyeztetések a munkaadói és a munkavállalói oldallal, ám mivel eddig egyetlen módosító javaslat sem született a témában, ezért döntött úgy a Fidesz, hogy még az idei törvénykezési időszakban kezdeményezi a szabályok módosítását.

A tervek szerint a jövőben havonta két teljes szabad hétvége járna a bolti dolgozóknak, és a vasárnapi munkavégzést nyolc órában korlátoznák. Szatmáry hangsúlyozta: a frakció csak olyan elképzelést támogat, amely nem érinti az üzletek vasárnapi nyitva tartását, illetve nem okoz gondot a piac hazai szereplőinek, viszont védőhálót biztosít több ezer magyar munkavállalónak. Az eddig megismert elképzeléseket az áruházi alkalmazottak és a vásárlók többsége is támogatja, ezt a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél folyamatosan gyarapodó aláírások is tanúsítják.

Szatmáry Kristóf a Magyar Időknek elmondta, noha a munkavállalók szeretnék elérni, hogy a nagypéntek mellett december 24-e is munkaszüneti nap legyen számukra, akár úgy, hogy erre a napra boltzárat rendel el a kormány, ez a megoldás nem szerepel a Fidesz tervei között. - Szenteste napján ugyanúgy üzemelhetnek a kiskereskedelmi egységek, mint eddig, de a jelenlegi, 14 óráig tartó nyitva tartás helyett legfeljebb 12 óráig - vázolta. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalóknak akár már az idei karácsonyi szezonban biztosítani tudja a törvény, hogy december 24-én időben megkezdhessék az ünnepi készülődést családjuk körében.