A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A válság hatására sok cég még óvatos, de a lapunk által megkérdezett kkv-k zöménél úgy nyilatkoztak, ha az ágazat tényleg felpörög, újabb munkahelyeket hoznak létre.

A rendelésállomány folyamatosan nő, már a szezonális hatásokat sem érzékelni - mondta lapunknak Vincze Zsolt, a veszprémi Win-Pres Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A felszámolt Bakony Préstechnikai Kft. gépeit és eszközeit megvásárló, a hazai ablaktörlőgyártást folytató társaság jelenleg 130 dolgozót foglalkoztat, de legalább 40-50 fős létszámbővítésre lenne szüksége. Ezt a mai bérelt telephelyen fizikailag sem tudják megtenni, ezért mielőbb saját tulajdonú, minimum 4-5 ezer négyzetméteres gyártóbázist szeretnének építeni - ehhez még a finanszírozást kell megoldani.

Jó esély van arra, hogy az Opeltől és az Auditól is újabb megrendeléseket kapjon a győri székhelyű, több mint száz dolgozót foglalkoztató Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. - tájékoztatta lapunkat Horváthné Borsodi Mónika gazdasági igazgató. Ha így lesz, óvatosan, de bővíteni tudják a foglalkoztatottak számát. A válság nyomán a Borsodi Műhely is leépítésekre kényszerült, ám ma már ismét nagyjából annyian vannak, mint 2008 első felében.

Más kérdés, hogy jól képzett, egyedi termékek gyártására is alkalmas szakemberekből hiány van, ráadásul félő, hogy a létszámot bővítő nagy cégek ismét elviszik a legjobb embereket. Abban bíznak, hogy szakmunkástanulóik zöme náluk kezd majd dolgozni.

Miután 2011 elejétől újabb jelentős gyártási programok kerülnek a céghez, 15-20 fős létszámbővítés várható - közölte Gellén László, az ajkai székhelyű Poppe & Potthoff Hungária Gépgyártó Bt. ügyvezető igazgatója. A világ egyik legnagyobb csőkomponens- és nyomócső-előállítója, a német Poppe & Potthoff GmbH tulajdonában lévő cég első embere szerint hónapok óta érzékelhető, hogy az iparág elindult felfelé. Ezt jelzi az is, hogy a korábbi létszám-, illetve munkaidő-csökkentés után ma ismét 210-en vannak, nagyjából annyian, mint a válság előtt, és ismét több munkát tudnak adni a hazai beszállítóknak is.

Gellén hozzátette: a tőkeerősebb, külföldi tulajdonban lévő cégek jelentős része már a válság alatt is sokat költött automatizálásra, a technológia fejlesztésére, vagyis a növekvő feladatokat kisebb létszámmal is meg tudják oldani. Ráadásul a tömegtermelést folytató cégeknél, illetve az ilyen gyártási területeken előtérbe került a bérelt munkaerő.