Egy nő is lehet sikeres az IT-világában - ezt igazolta saját példájával Molnár Ágnes, független IT tanácsadó a Napi Gazdaság és a Napi.hu Women in Technology elnevezésű workshopján. A szakember, aki egy vidéki kis településről származik, s akit szülei tanárnak vagy takarékpénztárosi dolgozónak szántak, ma már nemzetközi informatikai konferenciákon tart előadást, s bár a szülei ma sem értik, hogy pontosan milyen munkát végez esténként a számítógépen, de boldognak és sikeresnek tartják.

Az informatikai nem csak évekkel ezelőtt, de még napjaikban is "férfi szakmának" tekinthető - ebben valamennyi részt vevő egyet értett. Kovácsné Németh Erika, az IT Services Hungary Kft. Telecommunication Services üzletágvezetője is azt emelte ki, hogy a mai napig kevés az informatikai szakember, de azt is elmondta, hogy várják a nyelveket beszélő munkavállalókat. A nemek arányában az IT Services Hungary egyébként viszonylag kedvező helyzetben van, hisz a mintegy 3600 munkavállalójának fele nő. A szebbik nem tagjai pedig több olyan képességgel rendelkeznek, amelyek igazán alkalmassá teszik őket a csapatmunkára, amely az ilyen informatikai tevékenységek egyik jellemzője.

Csudutov Csudinka, a Minox Kft. ügyvezető igazgatója is ezt erősítette, információja szerint ugyanis tízezernél is több betöltetlen informatikai állás van napjainkban, s gazdasági válság idején is mintegy kilencezer helyre vártak informatikusokat. Csudutov fejvadászként azt is hozzátette, hogy 15 ezer informatikus van az adatbázisukban, s közülük csupán néhány száz nő.

Az felsőfokú oktatásban is kevés a női informatikus hallgató, Zentai László, az ELTE dékánhelyettese az mondta, hogy a programtervező informatikus képzésben részt vevők körülbelül 20 százaléka nő, s vannak olyan területek, ahol ez az arány rosszabb, de vélhetően a gazdasági informatikus képzésben pedig magasabb. Az uniós adatok némi "fejlődésről" árulkodnak, hisz míg a kilencvenes években az IT területen dolgozók egy százalékát tették ki a női munkavállalók, mára ez elérte a 28 százalékot - mondta Tóth Adrienn, a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja.

Még napjaikban is él az a sztereotípia, hogy a férfiak reál, a nők pedig humán beállítottságúak, így aztán ilyen szakmát is választanak, s miután az informatika "alapja" a matematika, ezért az informatikusok körében meghatározó a férfiak jelenléte - tette hozzá Kovácsné Németh Erika. E téren változást hozhat, hogy az informatika, a számítógép, az okostelefon használata átitatja az emberek hétköznapjait, s ennek eredményeként a későbbiekben többen fordulhatnak egy már nem misztifikált terület felé - mondta Molnár Ágnes.

Ma még nincsenek tömegével a felső szintű női vezetők, de idővel trendi lesz női vezetőnek lenni, s ez felülről áttöri az üvegplafont - fogalmazott Tóth Adrienn.
Az viszont kedvező, hogy a munkatársak felvételénél a női munkavállalókat nem éri negatív diszkrimináció, a tovább lépésnél viszont már igen - emelte Csudutov. Magyarországon ugyanis százezer forinttal is kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak, ami folyamatos bérfeszültséget okoz.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon a munkavállalók három százaléka dolgozik távmunkában, bár ez az arány valójában ennél magasabb, 16-20 százalékos lehet. Főleg az informatikai-távközlés területen használják ki az ebben rejlő lehetőségeket - mondta Tóth Adrienn. Ez a foglalkoztatási forma a nők számára vonzó lehet, hisz ez például könnyebben összeegyeztethető az anyasággal.