Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz állami energiacég honlapján közzétett szerződéses adatokat figyelemmel kíséri a Direkt36 oknyomozó portál, s közzé is teszi azokat magyar nyelven - derül ki a 444.hu-n megjelent cikkből. A lista itt érhető el.

Összesítésük szerint a Roszatom idén több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks 2-vel kapcsolatban. Ezek zömében kisebb, néhány millió forintos megbízások, közülük többet is magyar vállalkozásoknak ítéltek oda. A magyar nyertesek jellemzően irodát adnak bérbe, számítástechnikai és irodai eszközöket értékesítenek, tolmácsolnak, könyvelnek, jogi szolgáltatásokat nyújtanak a Pakson berendezkedő Roszatomnak - írja a Direkt 36.

Jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával szerződtek, 52,6 millió forint keretösszegben.

Fordításra 4,3 millió forintért a paksi N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződtek. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland a Direkt36-nak azt mondta, 2005-től dolgoznak fordítóként a paksi atomerőműnek.

Furcsa tételek

Az orosz cég számítástástechnikai és irodai eszközöket jellemzően komolyabb referenciákkal rendelkező cégektől vett. Ez alól kivételt jelent az idén márciusban alapított Ulpin Kft., amelytől 4,3 millióért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata. A cégnek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma.

Az Ulpin soroksári címére van bejegyezve a Belvárosi Vendéglátóipari Kft. is, amelytől 75 darab monitort vásároltak az oroszok 4,4 millió forint értékben. Ennek a cégnek a tulajdonosa, Gáspár Gergely a portálnak azt írta, bár a fő tevékenységük a vendéglátás, de kereskedelemmel is foglalkoznak, hogy a cégük "minél erősebb, gazdaságilag stabilabb legyen". "Rendszeresen küldünk bemutatkozó levelet nagyobb cégeknek tevékenységünkről és az általunk lebonyolítható lehetséges szolgáltatásokról" - írta a tulajdonos.

Az orosz fővállalkozó 4,5 millió forintért szerződött könyvelői, bérszámfejtői munkákra a B.A.M. Accounting Kft.-vel. Bitter Erzsébet, a cég tulajdonosa azt mondta, hogy Moszkvában tanult, így tökéletesen beszéli az orosz nyelvet.

Nagy falat

A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat - írta a Direkt36.

A magyar-orosz kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós paksi beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg.  2018 végéig 15 jelentős beszerzés kiírása várható, mintegy 2 milliárd euró értékben - mondta korábban az MTI-nek Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese. Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a beruházás megvalósításában, de a magyar cégek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az energetikai gépgyártás terén is - mondta Komarov.