Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha sikerülne megegyezni az alapító Soros Györggyel szemben ellenséges negyedik Orbán-kormánnyal, akkor az egyetem akár tovább is bővülhetne. Bár erre Ignatieff is kevés esélyt lát. A rektor szerint az egyetemről elvándorlás nincs, de a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt - írta szemléjében az Index.

Ne várjanak tömött sorokban Bécs felé menetelő diákokat és tanárokat, mert nem lesznek. Bármi is történjen, a laborok, a könyvtárunk és minden más létesítményünk megmarad, és továbbra is fenntartjuk őket - mondta a rektor, aki szerint a tavalyi lex CEU néven emlegetett felsőoktatási törvénymódosítás azt elérte, hogy együttműködésre léptek a New York állambeli Bad College-dzsal és terveznek egy új bécsi kampuszt is.

Ha a szükség úgy hozza, a bécsi campusnak jövő szeptemberre működőképesnek kell lennie. A CEU be fogja tartani a magyar törvényeket, ezt garantálhatom. A bécsi campust viszont akkor is megnyitjuk, ha marad a jelenlegi helyzet, és ott is lesz oktatás, ahogy a Bard Egyetemen is. Ha nem sikerül megegyezni a magyar kormánnyal, akkor a bécsi campus kiemeltebb szerepet kap és a Bardon tervezett programot is kibővítjük - ismertette a terveit Ignatieff, aki hangsúlyozta, hogy szeretnének Budapesten maradni, nem akarnak menni (erről már korábban is nyilatkozott hasonlóan).

Tavaly több tömegtüntetés volt Budapesten, hogy megvédjék az egyetemet. A kormány nem titkoltan rájuk szabta azt a működési feltételt, amelyet a külföldi egyetemekkel szemben támasztott, hogy a küldő országban is folytasson képzést az intézmény.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.