Pontos pályázati ütemezés legkorábban márciusra várható a Darányi Ignác Tervvé átnevezett Új Magyarország Vidékfejlesztési Program még elérhető forrásainak felhasználásával kapcsolatban − tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Ehhez egyebek között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál kell összesíteni, hogy a 2012 decemberében zárult kifizetésikérelem-beadási időszakban hány kedvezményezettől, mire és milyen kérelem érkezett be, és az mekkora forrás kiutalását jelenti. Csak ezt követően állapítható meg, hogy a még le nem kötött támogatások mellett mekkora maradványösszeg használható fel a támogatási időszak utolsó évében. Jelenleg a 2007−2013 között rendelkezésre álló 1350 milliárd forint 96 százaléka van szerződéssel lekötve és 52 százalékát fizették már ki. A VM a még szabad 4 százalékra saját kockázatra 10 százalékos túlvállalást tervez annak érdekében, hogy ha esetleg meghiúsul is egy projekt, maximálisan felhasználható legyen a forrás.

Legkorábban január végére készülhetnek el az első összesítések a tavalyi kifizetési kérelmek feldolgozása során − mondta el lapunknak Palkovics Péter, az MVH elnöke. Decemberben ugyanis két határidő is lejárt, az egyik több támogatási jogcím esetében is záró kifizetési kérelem beadásáról szólt, míg a másik a megítélt támogatásokkal kapcsolatos első kifizetésre hívott fel. Utóbbi azért jelentős, mivel a forrásfelhasználás dinamizálása érdekében 2010-ben megváltoztatták az uniós fejlesztési támogatások felhasználásával kapcsolatos szabályozást. E szerint a támogatási határozat kézhez vételétől számított hat hónapon belül be kell adni az első kifizetési kérelmet, különben automatikusan elvész a megítélt támogatás − később újrafelhasználható lesz egy másik pályázatnál.

A maradványösszegek felhasználása már a múlt év végi pályázatelbíráláskor szerepet kapott: az eredetileg 40 milliárdos kerettel elindított állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél végül mintegy 80 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda a túligénylés miatt. Ha jelentősebb összeg marad benn a kifizetési kérelmek összegzése után, elképzelhető, hogy idén ismét újranyitjuk a gép- és eszközbeszerzési jogcímet − mondta Palkovics Péter. Az első félévben biztosan megnyíló jogcímek között van a februártól igényelhető mezőgazdasági termelés diverzifikálását célzó, illetve várhatóan az első negyedév végén a még mintegy 40 milliárd forintos kerettel rendelkező Leader programok. Márciusban várható a borászati gépfejlesztés és a szőlő-szerkezetátalakítási jogcím elbírálása: előbbinél a 4 millió eurós keretre 5,8 millió eurónyi igény érkezett. A pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálja el az MVH, a forráshiány miatt kimaradt igényeket a 2013 őszén kezdődő borpiaci évben újranyíló jogcímnél automatikusan elbírálják majd. Szintén tavasszal várható döntés a vidéki örökség megőrzésére beérkezett 11,5 milliárd forintnyi, illetve a falufejlesztésre igényelt 19,4 milliárd forintnyi támogatási kérelemről.