Márciustól támogatást igényelhetnek a kistelepülések boltjait üzemeltetők

Március 1-től a 2 ezer főnél kisebb településekben működő, vagy ott működtetni tervezett üzletek tulajdonosai támogatást igényelhetnek a beruházásaikra, valamint az alkalmazottak közterheire - döntött a kormány.
Németh Géza, 2021. február 13. szombat, 11:39
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatás forrása a Magyar Falu Program, amelyre az idei központi költségvetés 192 milliárd forintot irányzott elő. A támogatás lebonyolító szervezete a Bethlen Gábor
Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., amely bevonja az ügyintézésbe a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t.

A támogatás a következőknek nyújtható:

  • az olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely a 2 ezer fő alatti kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
  • az olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.
  • A támogatás a következő célokra vehető igénybe:
  • az üzlet külső és belső felújítására, ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is,
  • bővítésére, építésére,
  • akadálymentesítésére. Ezekben az esetekben a támogatás az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.
  • a kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegentartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzésére,
  • az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzés költségeire. Az előbbi két esetben a támogatás együttes összege az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, de legfeljebb 12 millió forint.
  • az üzletnek helyet adó ingatlan adásvétele során a vételár megfizetéséhez, a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint.
  • az üzletben foglalkoztatottak munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez idén 2 fő, utána egy fő részére, 5 évig.

A március 1-én hatályba lépő jogszabály részletesen foglalkozik az igénylés technikai lebonyolításával is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2021.02.14 09:24

Tessék mondani, nem lehetne a kisbolt hálózat létesítése esetén 7 milliárdot azonnal ide, nekem ? Kérem tisztelettel kérésem elbírálást ..... mészáros l.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html