A Mars Magyarország − amely jól ismert társadalmi felelősségvállalási törekvéseiről − és a Waberer′s Csoport fenntarthatósági együttműködésének értelmében a Mars Magyarország széndioxid-kibocsátása tovább csökkent. Ugyanis a  Waberer's idén a Mars termékeinek szállítmányozása során is bevezette a dupla oldalas nyomatású szállítólevelek használatát, amivel évente több mint egy tonna papírt tudnak megtakarítani. − A Waberer'sszel már most azon dolgozunk, hogy logisztikai ellátórendszerünket olyan lépésekkel "zöldíthessük" tovább, mint a "papírmentes" szállítólevél és a kereskedelmi partnerek bevonása a programba − mondta Mayer Zsolt, a vállalati kapcsolatok vezetője.

Környezetkímélő vezetés
A Waberer's Csoport kamionparkját is újjászervezte, flottája az év végére várhatóan 2450 darabra növekszik, ezek döntő többsége az idén elindított flottakorszerűsítési programnak köszönhetően Euro 5-ös besorolású lesz. A járműpark átlagéletkora 3,5 évvel fiatalodott, emellett oktatással képezik a sofőröket a környezetkímélőbb vezetés elsajátítására. A flottafiatalítással hat százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás, a sofőrök oktatása pedig a széndioxid-kibocsátás további 0,62 százalékos csökkenését eredményezte, ami a Marsot is érinti − emelte ki Mayer Zsolt, hozzátéve, hogy a Mars Magyarország új raktárak létrehozásával további 3,83 százalékkal mérsékelte széndioxid-kibocsátását. A villamosenergia-felhasználás a raktárak modernizációját követően 15 százalékkal lett hatékonyabb, amelyhez így 4,97 százalékkal kevesebb földgázt használnak fel.

− A fenntarthatóság iránt régóta elkötelezett nagyvállalatként nagy örömünkre szolgál, ha üzlettársaink is hasonlóan jó példát mutatnak tevékenységükkel. A jövőben még nagyobb arányú "zöld együttműködést" szeretnénk elérni a Waberer's Csoporttal és hazai kereskedelmi partnereinkkel, többek között a szállítmányozás megfelelőbb kihasználásának érdekében − egészítette ki Mayer Zsolt.

A Mars Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője elmondta, társaságuk célja, hogy tevékenységük az elérhető legalacsonyabb környezeti hatással járjon. Ennek egyik első lépése volt a 2008-ban elindított zöldiroda-programjuk, mára azonban fontossá vált, hogy az értékesítéssel járó terheket is csökkentsék. − A Waberer'sben kitűnő partnerre találtunk ezen a területen is, hasonlóan gondolkozunk és cselekszünk. Fontosnak tartjuk, hogy a programhoz mielőbb csatlakozzanak kereskedelmi partnereink is, hogy a teljes ellátási lánc környezettudatosan működjön. Egy-egy szállítmány sok papíralapú dokumentációval indul útnak, itt az apróbb változtatások is jelentős környezeti megtakarítással járhatnak. A kétoldalas nyomtatás például a mi esetünkben közel 150 fa életét menti meg évente. Emellett a hatékony raklapkezelés, a mindkét irányba teljes kihasználtsággal futó kamionok mind-mind olyan lépések, amelyeket, ha összesítünk, már komoly eredményeket jelentenek − húzta alá Mayer Zsolt.

Apró ötletekből óriási megtakarítások születhetnek

Vállalatunk szerteágazó portfóliója miatt valamennyi nagy szegmensnél speciális fenntarthatósági szempontoknak kell megfelelnünk. Annak érdekében, hogy 50−100 év múlva is csokoládét tudjunk előállítani, fontos, hogy megőrizzük az alapanyagot jelentő kakaót, a környezetet és az ott élőket,  ezért védenünk kell azokat a farmokat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget.  A Mars ezért olyan kezdeményezéseket vállalt fel, mint a kakaófarmon élők, az ott dolgozók oktatása, valamint segítségnyújtás a helyi hatóságokkal való együttműködésben − mondta Mayer Zsolt.

A vállalat az állateledel-piac domináns szereplőjeként együttműködést kezdeményezett a WWF-fel, és elkötelezte magát, hogy 2020-ra kizárólag fenntartható módon beszerzett halat használ fel az állateledelek gyártásához.

A cég azonben nem csupán nemzetközi fronton aktív a fenntartható fejlődés terén. Csongrád-Bokroson lévő gyárukban is számos lépést tettek az elmúlt években, hogy növelhessék hatékonyságukat és csökkentsék környezeti terhelésüket. − A környéken található termálvíz gazdasági hasznosításával már 2010-ben 30 családi ház fűtési igényének megfelelő energiát takarítottunk meg. A munkatársi kezdeményezésre megvalósított beruházással a gyárhoz tartozó irodaépület energiaigényének 87 százalékát váltottuk ki zöldenergiával − emelte ki Mayer Zsolt, hozzátéve, hogy magyarországi gyárukban folytatódik a termálvizes energiaellátás bővítése, az irodai és szociális épületeken kívül még idén a gyártás bizonyos fázisainak energiaigényét is ezzel a megoldással kívánják kielégíteni. A vállalat egyébiránt a csongrád-bokrosi gyárban végzett környezetvédelmi beruházásokkal indult a Követ Egyesület által meghirdetett Ablakon bedobott pénz elnevezésű környezetvédelmi pályázaton, ahol 2010-ben a termálvizes energiatakarékos gyári projektet hirdették ki győztesnek az Alacsonyan csüngő gyümölcs kategóriában.

− Fontos, hogy a környezeti hatásokon kívül a fenntartható fejlődés emberi oldalát is fejlesszük, ennek érdekében folytatjuk munkatársaink tájékoztatását és a környezettudatos életmódon túl önkéntes munkára és a rászorulók iránti segítségnyújtásra ösztönözzük őket. A környezetvédelem területén nemcsak számokban, hanem lehetőségekben is érdemes gondolkodni, mert sokszor apró ötletekből is születhetnek nagy megtakarításokat eredményező, környezetvédelmi célokat szolgáló eredmények, csak körül kell néznünk és a lehetőséget észrevennünk − tette hozzá a Mars vállalati kapcsolatok vezetője.