Nem annyiért, nem úgy, és nem azért vehették meg a Mátrai Erőművet

Az alig két éve még évtizedekre nyereséget termelő üzemként vásárolt Mátrai Erőmű nem úgy és nem annyiért került Mészáros Lőrinc cégének többségi tulajdonába, mint azt korábban megszellőztették, de ha a céget most az MVM tényleg megveszi, azzal akár további, extra nyereséghez is juthat.
Szabó M. István, 2019. december 2. hétfő, 10:08
Fotó: Napi.hu

Noha az ügylet 2017 év végi bejelentését követően úgy tűnt, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global úgy vette át két lépésben a Mátrai Erőmű Zrt-t, hogy az akár 50 milliárd forintjába is kerülhetett, (később ez a szám 40 milliárd körülire mérséklődött), most már az a legvalószínűbb, hogy az energiacéghez ennek alig ötödéért juthattak hozzá.

Mint ismeretes, az évtizedekig tulajdonos német RWE kivonult Magyarországról, aminek első lépéseként a 900 MW névleges teljesítményű Műtrai Erőműtől vált meg. Ebben mintegy 27 százaléknyi tulajdonrésszel az MVM kisebbségi tulajdonosként volt jelen. Most a Népszava arra jutott, hogy 2018-ban, amikor az Opus Global két lépésben 73 százaléknyi részvénycsomagot szerzett meg, valójában körülbelül 11 milliárd forintot kellett, hogy fizessen.

A vételárral kapcsolatos információt - ahogyan korábban, úgy most sem kommentálta az Opus, ugyanakkor a 2017 év végén lebonyolított adás-vétel, illetve az azóta a cégben történt tulajdonosi lépések, de a legutóbb bejelentett MVM vételi szándék is jobban érthetővé válik.

Jól lehet, a hvg.hu nemrég egy dokumentumra hivatkozva azzal állt elő, hogy szerintük Mészáros Lőrinc érdekeltsége "rendkívül jutányos áron, mindössze 5,9 milliárd forintért" vette meg a Mátrai Erőmű Zrt. 73 százalékát, valószínűbb a Népszava által közölt összeg. A Napi.hu belsős forrásoktól úgy értesült, hogy az 5,9 milliárd forintos tétel valójában a három részletben kifizetés első tételét jelentette, ám mivel az Opus még idén nyáron is fizetett az erőműért, annak adatai nem kerültek még nyilvánosságra. Az utolsó részlettel a vételár valójában 11 milliárd forint körüli összeg lehetett - állították.

Ez már értelmet adhat arra az eddig szintén hivatalos magyarázat nélkül maradt 11,2 milliárd forintos tételre, melyet a Mátrai Erőmű ZRt. tulajdonosai - a cég tavalyi eredményére, de: a veszteséges működése ellenére - osztalékként kivettek a cégből. Valószínű, hogy a vételár (nagy része) került így vissza a tulajdonoshoz.

Azért csak a nagy része, mert a 11,2 milliárdos összegnek mintegy 27 százaléka az MVM kasszájában landolt - ennyit birtokol jelenleg az állami energiaholding. Az Opus Global november végén jelentette be a a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 százalékos tulajdoni hányadát eladná az MVM-nek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.12.02 15:20

@mpapa:
Felsőbb utasításra?
Ehhez Magyarországon már évek óta nem kell utasítás.
Sőt semmiféle célzás sem.
Ez nálunk már automatizmus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.02 13:10

Már kezdtem aggódni, hogy a "Mészáros Lőrinc nevével jelzett" üzleti modell veszteséget is képes termelni! :-D

Múltkor amikor szóba került Mészáros Lőrincék kihátrálása igyekeztem óvatosan fogalmazni, mert ez, pontosan ez (!) az információ hiányzott ahhoz hogy igazoljam a gyanúmat, miszerint nem kell féltenünk az ügy főszereplőjének a karácsonyát!
11 milliárdért megvette az erőművet. Uszkve 8 milliárdot kiemelt belőle első évben.
Ráadásul a 2019-es évi osztalék kivétel még bármennyi lehet, van még eredménytartalék a cégben és az Mészáros-MVM adásvételi ügylet várhatóan 2020-ban realizálódik.
+ Ráadásul szerintetek mennyi az esélye, hogy az MVM "csak" 3 milliárdért veszi át? :-D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2019.12.02 12:38

Nincs ebben semmi meglepő. Ha valaki jobban megnézni a Mészáros cégek, érdekeltségek vásárlásait egyből lehet látni, hogy szinte mindig bankkölcsön, részvénycsere, állami támogatás vagy ezek kombinációjával vásárol. Soha sem a saját vagyonából illetve pontosabban a vajda vagyonából költ, mert ő ugye csak egy strohmann vagy hívhatjuk kirakatembernek.
Ha meg mégse ez a forgatókönyv, akkor mint itt valahogy a cég vagyonából kárpótólja magát pl. hozzányúl az eredménytartalékhoz, elad a vagyonból. Vagy hírtelen olyan törvény készül, születik, ami az ő köreit segíti, gazdagítja. MNB kötvényprogramja. Ki van ez találva, csak nem mindenki látja át elsőre.

Nem lennék meglepve, ha az MVM majd egy minden lényeges vagyonától megfosztott Mátrai Erőművet venne meg drágán felsőbb utasításra.
Mert a NER körökben ismert a mondás. A nyereség az magántulajdonosokat gazdagítja és senkinek semmi köze hozzá, a veszteség meg az adófizetők jutalma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html