Lassú idehaza az atipikus foglalkoztatási formák - a távmunka, az otthoni munkavégzés vagy akár a rugalmas munkaidő - elterjedése, ugyanakkor az idesorolható munkaerő-kölcsönzés továbbra is közkedvelt eszköz a vállalatok kezében az átmeneti létszámproblémák megoldásához - kezdi cikkét a Magyar Nemzet a munkaerő-kölcsönzésről.

A bérek is javultak a rugalmas foglalkoztatási formában: alapfokú végzettséggel akár bruttó 346 ezer forintos kereset is elérhető, befejezett középfokú tanulmányokkal pedig a garantált bérminimum bruttó 210,6 ezer forintot is kitehet. A felsőfokú végzettségűek, diplomások számára nem kizárt a havi bruttó 1,5 millió forintos fizetés sem a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének friss elemzése szerint.

Jellemző a magasan képzett munkavállalók kölcsönzése rövidebb időszakra. De a középvezetői pozíciókba is keresnek így embereket: főleg az átszervezések, a válságkezelés vagy egyéb feladatok végrehajtására. Az alacsonyabban képzett munkavállalókat pedig elsősorban betanított munkákra, szakmunkákra keresik. A cégek számára ideiglenes megoldásokra kiválóak a "lízingelt" dolgozók, míg maguk a munkavállalók számára az adhat biztonságot a hagyományos jogviszonnyal szemben, hogy a kölcsönzött munkavállaló nehezebben kerülhet az utcára.

Hiába az egyik legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma a munkaerő-kölcsönzés, a munkaerőpiac öt százalékát sem teszi ki még ma Magyarországon.

A piac viszont felfutóban van: már a Budapesti Értéktőzsdén is van a területen érdekelt cég.