Másfél milliót is megkereshet ebben a rugalmas állásban

A munkaerő-kölcsönzés ma is az egyik legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma idehaza, és a vállalatok is szívesen választják ezt az eszközt az időszakos kihívások kezelésére. Akár másfél millió forintot is kereshet így egy dolgozó, de még így is lassan terjed ez a foglalkoztatási forma.
Szabó Dániel, 2020. február 18. kedd, 08:31
Fotó: Audi - Illusztráció.

Lassú idehaza az atipikus foglalkoztatási formák - a távmunka, az otthoni munkavégzés vagy akár a rugalmas munkaidő - elterjedése, ugyanakkor az idesorolható munkaerő-kölcsönzés továbbra is közkedvelt eszköz a vállalatok kezében az átmeneti létszámproblémák megoldásához - kezdi cikkét a Magyar Nemzet a munkaerő-kölcsönzésről.

A bérek is javultak a rugalmas foglalkoztatási formában: alapfokú végzettséggel akár bruttó 346 ezer forintos kereset is elérhető, befejezett középfokú tanulmányokkal pedig a garantált bérminimum bruttó 210,6 ezer forintot is kitehet. A felsőfokú végzettségűek, diplomások számára nem kizárt a havi bruttó 1,5 millió forintos fizetés sem a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének friss elemzése szerint.

Jellemző a magasan képzett munkavállalók kölcsönzése rövidebb időszakra. De a középvezetői pozíciókba is keresnek így embereket: főleg az átszervezések, a válságkezelés vagy egyéb feladatok végrehajtására. Az alacsonyabban képzett munkavállalókat pedig elsősorban betanított munkákra, szakmunkákra keresik. A cégek számára ideiglenes megoldásokra kiválóak a "lízingelt" dolgozók, míg maguk a munkavállalók számára az adhat biztonságot a hagyományos jogviszonnyal szemben, hogy a kölcsönzött munkavállaló nehezebben kerülhet az utcára.

Hiába az egyik legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma a munkaerő-kölcsönzés, a munkaerőpiac öt százalékát sem teszi ki még ma Magyarországon.

A piac viszont felfutóban van: már a Budapesti Értéktőzsdén is van a területen érdekelt cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.02.18 09:56

Profi vagy a szakterületeden, ráadásul egy hiányszakmában, amelyben sokan dolgoznak távmunkában is Elhatározod, hogy nem vagy hajlandó naponta fél óránál többet utazással tölteni, de sem ilyen állás, sem távmunka nincs évek óta. Beregisztrálsz egy munkaerő kölcsönzőbe, amely szintén nem képes távmunkás állást szerezni és kizárólag olyan unkahelyekkel zaklat folyamatosan, amelyek minden nap legalább egy órányi dugóban araszolást követelnek. Köszönjük, Emese.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html