Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző szakbizottsága szerint 36 százalék volt azon közbeszerzések aránya Magyarországon, ahol csak egyetlen ajánlattevő volt. (Az MTI híre arra nem tér ki, hogy a szakbizottsági adat az uniós értékhatár feletti magyarországi közbeszerzésekre vonatkozik, és 2016-os, a Rigó által közölt pedig a KH 2017-es statisztikája - a szerk.)

Rigó Csaba a műsorban közölte, tavaly 8800 közbeszerzési eljárás volt; az egyajánlatos közbeszerzések száma folyamatosan csökken. "Úgy gondolom, hogy a magyar Országgyűlés és a kormány is sokat tett azért, hogy csökkenő trend legyen." Szerinte a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárások száma is csökken: míg 2016-ban 870 ilyen volt, tavaly már csak 477 - írta az MTI.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) áprilisban közzétett elemzése szerint kevés cég indul Magyarországon közbeszerzéseken, az általuk megkérdezett vállalatok 11 százaléka indult el valamilyen közbeszerzési eljáráson az elmúlt egy évben.

A Transparency International (TI) Magyarország közreműködésével készült Fekete könyv szerint 2009 óta 30 százalék körüli az olyan közbeszerzések aránya, amelyeknél csupán egyetlen gazdasági szereplő tesz ajánlatot - ez az uniós átlag csaknem duplája. A hirdetmény nélküli eljárások (nyilvánosan közzé nem tett beszerzések) száma is magas, az évek óta 13 százalékos részarány háromszorosa az uniós átlagnak - emlékeztetett mai cikkében a Népszava.

Tóth István János, a GVI korábbi vezetője, a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója szerint a közbeszerzések piaca egy speciális és meglepetősen koncentrált szegmens. A cégek alacsony részvételi hajlandóságának oka lehet, hogy tudják: a közbeszerzések döntően politikai alapon dőlnek elé, ebben pedig vagy nem tudnak, vagy nem akarnak részt venni.

Az egyszereplős közbeszerzések miatt hazánkat az uniós támogatások elvesztésének veszélye fenyegette 2015-ben - erről itt olvashat.

Rekord összeget költöttek el 2017-ben

Tavaly 3457 milliárd forint elköltéséről döntöttek közbeszerzési eljárásokon a közpénzt felhasználó szervezetek Magyarországon. Az előző évben még "csak" 2007 milliárdot tett ki az eljárások összértéke.