Az átlagos kártyahasználat az elmúlt öt évben megduplázódott: amíg 2013-ban átlagosan havi 5 alkalommal került elő a bankkártya fizetéskor, míg 2018-ban már csaknem tízszer. A válaszadók fele hetente többször is így fizetett és mindössze 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy kártyáját kizárólag készpénzfelvételre használja - állapította meg a kártyacég megbízásából a Free Association Research által végzett kutatás.

A kártyás vásárlások népszerűségét jelentősen növeli az egyérintéses technológia elterjedése. Az érintőkártyákat ugyanis kétszer olyan gyakran (59 százalék) veszik elő fizetésnél, mint azokat, amelyeknél nem elérhető el ez a technológia (28 százalék). Ráadásul az érintőkártya-birtokosok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ahol csak teheti, kártyával fizet készpénz helyett.

A magyarok körében egyre inkább a digitális és innovatív fizetési megoldások a népszerűek. Ennek oka egyszerű: senki nem szeret készpénzzel vagy valutaváltással bajlódni, ha a bankkártyáját itthon és a világon bárhol használhatja gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizetésekre - mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A készpénzmentes fizetés a határokon átlépve is egyre népszerűbb a magyarok körében. A megkérdezettek 85 százaléka már nem indul el külföldre kártya nélkül, ez az arány egy évvel korábban még 78 százalék volt. A magyar turisták 59 százaléka pedig bármilyen fizetési helyzetben szívesen használ bankkártyát.

Külföldön ruha, cipő és ajándék vásárlásakor fizetnek a magyarok leggyakrabban kártyával (75 százalék), ezt követi az élelmiszer-vásárlás és éttermi fizetés (68-68 százalék), majd a szórakozás (mozi, színház, koncert - 39 százalék), és a benzinkúton történő fizetés (34 százalék).

Azok, akiknek a kártya külföldön is a zsebükben van, a korábbi évekhez képest egyre többször használják azt. Az érintettek csaknem fele fizetésre, 18 százaléka fizetésre és készpénzfelvételre, 8 százalék pedig csak készpénzfelvételre használja a kártyát külföldön.