Az átadáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitika lényegének nevezte, hogy nem kizárólag kulturális és szellemi értékek szolgálatát látja el, hanem gazdasági lehetőségeket is biztosít. Ennek érdekében hat Kárpát-medencei államban - a lendvaival együtt - már 11 helyszínen nyitottak hasonló irodát, Nagyváradtól Kolozsvárig, Szabadkától Ungvárig. Ezek a lehetőségek az egész régió gazdasági fejlődésének előmozdítása érdekében fontosak - mondta Semjén Zsolt.

Úgy fogalmazott, hogy a szlovéniai magyarság, valamint a szlovén és a magyar állam együttműködése révén valósulhat meg "olyan regionális gazdaságfejlesztés és -élénkítés, ami egyaránt szolgálja az itteni magyarságot, a szlovénokat, Magyarországot és Szlovéniát".

Radetzky Jenő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat vezérigazgatója azt mondta: a jó gazdaságpolitika segíti "a növekedést, a megélhetést, a boldogulást, a helyben maradást, a nemzet megmaradását". A magyar kormány tavaly nyáron elfogadott Wekerle-terve pedig ilyen gazdaságpolitikai program, amelynek "elsősorban a gazdaság irányába van üzenete, de nem tagadottan nemzetpolitikai célokat tartalmaz".

A program révén egységes gazdaságpolitikát kívánnak megteremteni a Kárpát-medencében, ezzel segítve a helyben maradást, a munkahelyteremtést. A Wekerle-tervvel elfogadott gazdaságpolitika üzenete pedig két európai alapelvre épül, a regionalitásra, valamint a kis- és közepes vállalkozások segítésére - tette hozzá Radetzky Jenő.

Király László, Lendva alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy az iroda megnyitásával fellendülhet a két ország közötti áruforgalom. Megítélése szerint lehetőség lesz arra, hogy a szomszédos államok gazdasági partnerei egymásra találjanak, s ezt az együttműködést az európai gazdasági helyzet is serkentheti.

Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzátette: reményei szerint a határtérségbeli vállalkozásokat információkkal látja el az iroda, illetve segít a kapcsolatteremtésben a vállalkozások között. Akár közös lehetőséget is megteremthet az új piacokon való megjelenéshez a volt Jugoszlávia területén, sőt Ausztriában és Németországban is - vélekedett.