Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Matolcsy-család törvényen felül áll? - ezt kérdezte Burány Sándor párbeszédes országgyűlési képviselő Matolcsy György jegybankelnöktől. A képviselő a Matolcsy unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Banknál történt események kapcsán tette fel a kérdést.

Az NHB Banknál 2018. december 18-án rendelt el korlátozást a betétek kifizetésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mivel likviditási problémákat talált a hitelintézetnél. Az eredetileg 30 napos határidőt a jegybank kétszer meghosszabbította, majd visszavonta a bank működési engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

A Matolcsy-fiúk időben léptek

Burány kérdésében leírja, hogy az NHB Matolcsy fiainak is hitelezett, Matolcsy Máté 90 millió forintot kapott luxusvilla vásárlására, Matolcsy Ádám pedig 280 milliót, amiből egy 430 milliós villát vásárolt meg. Az MNB-hez köthető Pallas alapítványok is több tízmilliárd forintot tartottak a bankban.

A Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. két héttel a betétek korlátozása előtt számlát nyitott a Gránit Banknál, és Matolcsy Máté cége, a Mém Műhely Kft. is nyitott egy számlát a Gránitnál december 6-án. (Hogy ezekre a számlákra átvitték-e az NHB-nál lévő pénzüket, azt nem tudni.)

Matolcsy szerint banktitok

A jegybankelnök válaszában azt írta, az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy az NHB-ból bennfentes információk alapján betétkivonásra került volna sor. Emellett felhívta Burány figyelmét arra, hogy az általa kért információk, miszerint a Matolcsy-fiúk kivették-e a pénzüket a decemberi korlátozás előtt az NHB-ból, banktitok.

Az MNB álláspontjának némileg ellentmond az NHB Bank 2018-as beszámolója - számolt be az Mfor.hu. Ebben arról írnak, komoly betétkivonások történtek decemberben, emiatt rendült meg a bank helyzete. A beszámoló szerint a likviditási helyzetet helyre lehetett volna állítani, ha a jegybank nem rendeli el a végelszámolást. Az MNB erre azt reagálta, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében hozta az intézkedéseit, amelyek miatt az NHB Bank beperelte a jegybankot.