Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Hamis illúzió, miszerint a magyar beteg kezdene meggyógyulni - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz konferenciáján. Azt a hamis illúziót igyekszem eloszlatni, hogy az új kormány hipp-hopp meggyógyítja a magyar beteget - fogalmazott. Hozzátette: Magyarország éppen hogy elkerüli - egy sikeres pénzügyi stabilizációval - a nagyobb bajt. Azzal a romantikával kell szakítani, hogy a politikai fordult egy-két hónap alatt gazdasági fordulatot is hoz. Mi arra vállalkozunk, hogy megállítsuk a magyar gazdasági zuhanását - mondta a gazdasági miniszter.

A magyar gazdaság valamennyi makrogazdasági mutatója romlik: a hiány a jelenlegi öt százalékról az év végére 3,8 százalékra áll vissza - ehhez kell a bankadó és kemény pénzügyi stabilizáció. Ezen intézkedések nélkül Magyarország nagyon nagy bajba került volna az őszre vagy az év végére. Az idén stagfláció állapotba kerül a gazdaság: magas infláció mellett stagnáló gazdaságot vár a kormány - mondta a tárcavezető.

Matolcsy szerint a foglalkoztatás helyzete 2010 végéig tovább romlik a munkanélküliségi ráta tovább nő. A miniszter szerint 2006-10 között követett megszorító gazdasági politikát a magyar gazdaság tíz év alatt tudja kiheverni - ezért ne csodálkozzon senki az elmaradt beruházások miatt lassan nő a magyar gazdaság. Matolcsy szerint azért nem lehet nagyobb a hiány 3,8 százaléknál - mert a korábbi kormányok csaltak, így kétszer nem sikerült három százalék alá csökkenteni a hiányt. (Magyarország kétszer nem teljesítette a túlzott deficit eljárásban a három százalékos hiányélt, így most már valóban nem engedik, hogy a hiánycél 2011-ben ne csökkenjen három százalék alá - ezt közölte két hete Barroso Orbán Viktorral.)

Magyarország a 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdaságává válhat, ha az idei stabilizációt és 2011-12-es reformokat sikerül véghezvinni, de 2013-ig rendkívül kockázatos időket kell túlélni - mondta Matolcsy.

Szerinte hamis illúzió az is, hogy az unió gazdasága a következő hónapokban javulni fog - idézte Stiglitzet és Roubinit. A magyar gazdaság külső környezetében váratlan romló tendenciákra kell felkészülni a következő hónapokban - de még a jövő év elején is. Vagyis nem szabad arra számítani, hogy a hiányzó hazai keresletet kiegyenlítené a környező országok export kereslete.

Van viszont jó hír is - mondta Matolcsy - a kormány megkezdte a magyar beteg gyógyítását. Az előttünk álló fél év feladata a romló tendenciák megállítása, vagyis az, hogy megálljon a foglakoztatás csökkenése, az infláció növekedése. 2010 második fele a stabilizáció jegyében telik majd el.

A bankadóról szólva Matolcsy elmondta, hogy a 200 milliárdból nem tud engedni, mert enélkül vagy komoly adóemelésre lenne szükség, vagy egy komoly a háztartásokat sújtó megszorításra lett volna szükség - erre a kormány nem vállalkozott. Matolcsy szerint a 2011-12-ben tervezett szja-átalakítással mindenki jól jár: ez egy „fantasztikus áttörés lesz". A 16 százalékos egykulcsú szja tábla a legegyszerűbb lesz a régióban. Ez a legfontosabb strukturális reform Magyarországon a bürokrácia csökkentésével megalapozza a hosszú távú fellendülést. Harmadik reformnak az uniós támogatások átalakításával és a a második Széchenyi-program beindításával a kkv-szektor tőkeellátottságának növelése lesz.