Matolcsy: "Kopogtat a gazdasági válság"

Az innovációk, köztük a pénzügyi innovációk kiteljesedésének korát éljük, de válság kopogtat a világban, napjainkban azonban az országnak jobbak az alapjai, mint tíz éve, erősebb a szövetségi háló, ami segítséget jelenthet a válság tüneteinek leküzdésében - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI beszámolója szerint.
Szabó Dániel, 2018. június 14. csütörtök, 12:05
Fotó: MTI Fotó

A jegybank konferenciáján egy könyvet mutattak be, a Bankok a történelemben: innovációk és válságok című kötet. Itt beszélt arról a jegybank vezetője, hogy bár a felszín szép, de már közelít egy újabb összeomlás.

Senkit ne tévesszen meg, hogy 10 évvel a válság után ma csak az innovációt látjuk, mert a válság is itt van, kopogtat - fogalmazott Matolcsy.

A történelem azt mutatja, hogy a világban mindig voltak pénzügyi központok, Mezopotámia óta. Most az angolszász világból Ázsiába helyeződött át a világ pénzügyi központja, ezt mutatja, hogy a világ vezető 10 legnagyobb bankjából 4 kínai - jelentette ki az MNB-elnök. Európában először szabályozunk, utána jöhetnek az innovációk, Kínában pont fordítva történik, először az innovációk jelennek meg, utána lépnek és szabályozzák a folyamatokat - mondta Matolcsy, de nem foglalt állást amellett, hogy melyik a jó megoldás.

A pénzügyi rendszerekben a régi megoldások már nem működnek, a tartalékráta-alapú klasszikus pénzügyi rendszer már a múlté. A jegybankok pénzt teremtenek és a bankok ezt multiplikálják, megsokszorozzák, napjainkban már 90 százalékban a bankoké a főszerep a pénzteremtés terén. A jegybankok most a keretek szabályozásával, vagy épp az elszámolási feltételek meghatározásával, a pénzügyi szereplők felügyeletével igyekeznek keretek között tartani a pénzügyi rendszert - állapította meg Nagy Márton, az MNB alelnöke.

Maga a pénzteremtés prociklikusságot idéz elő, azaz felerősíti az adott gazdasági folyamatokat, a bankok is prociklikusan tevékenykednek. A kérdés az, hogy ennek mértéke a mekkora, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyamatnak lehet káros hatása is. A kilengéseket a pénzügyi stabilitás érdekében keretek közé kell szorítani, a hatásokat tompítani szükséges, erre jó példa volt a jegybank növekedési hitelprogramja.

A korábbi évek egyik fő tévedése az volt, hogy a bankrendszer, a banküzem, a pénzügyi közvetítés csak egy üzlet, amelynek egyetlen célja a pénzintézetek tulajdonosainak haszonszerzése. A valóság az, hogy a pénzügyi közvetítés fő feladata a gazdaság fenntartható növekedésének biztosítása - mondta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke. Ma már a pénzügyi közvetítés alapvető társadalmi, gazdasági funkciót tölt be, egyfajta közszolgáltatásnak tekinthető, amelynek célja a közjó szolgálata.

A kormány egyre gyakrabban beszél egy közelítő gazdasági válságról. Legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy külön tartalékot képeznek a várható összeomlás miatt, ez már megjelenik a jövő évi költségvetés tartalékában.

A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cucika, 2018.06.15 05:37

A választások óta a kormány állandóan a válsággal, összeomlással riogat. Igen nagy baj lehet a pénzügyi helyzetünk terén, mert már a szocialista kormányra semmit sem foghatnak rá, ebből kifolyólag csak egy pénzügyi válságban reménykednek, hogy arra fogják rá az ország katasztrofális helyzetét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.06.14 18:37

a világ pénzügy központja még mindig az angolszász világ, azonban való igaz, hogy ázsia jelentősgé dinamikusan nő.

azonban még messze vagyunk attól, hogy elmondhassuk, hogy ázsiába helyeződött volna át a pénzügyi központ.

recessziónak egyébként most nyoma sincs a világban, felesleges ezzel riogatni.

főleg, hogy a válság önbeteljesítő jóslat, azaz ha sokat riogatnak vele, akkor a fogyasztók visszafogják a költekezést és valóban beindul a spirál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yanoschka, 2018.06.14 16:53

nincs gazdasági válság... csak ezzel vezetik fel, h megszoritások kellenek... az államadósság az egekben van... https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/hungary
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2018.06.14 13:11

A válságok, amik mindig megjelennek: minő szerencse, hogy az igen nagy Matolcsy família és csicskásai már (talán) elegendő mennyiségű közpénzt kisíboltak a társadalom tagjaiból kisajtolt adókból saját céljaikra.
Ha válság van, akkor menjen bele tönkre a köz, meg azok, akik nem voltak eléggé rablásképesek - ez rég bevált módszer.
Kérdés, hogy vajon hová lett a nagy unortodoxia, a fényes, Matolcsy-féle közgazdaság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html