Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi napokban több cikk is megjelent a Mátrai Erőmű tulajdonosváltásáról. Noha az Opus Global már tavaly novemberben bejelentette, hogy az addigi kisebbségi tulajdonosnak, az állami energiaholding MVM-nek adja el a nála lévő, több mint 75 százaléknyi részvényt, a magyarázatok sokfélesége mellett jó pár kérdőjel van az ügyben. Az például máig nem derült ki, hogy az adásvételre mikor és mekkora összeget írtak a felek.

Az elmúlt egy évben lapunk több részletben is bemutatta, hogy a gyöngyösi térség egykor meghatározó vállaltánál mi, hogyan - és feltehetően miért történik. A vásárlás hátterét vizsgálva megírtuk, hogy miért volt féloldalas a többek között - 2-300 milliárdos befektetést ígérő technológia miniszter magyarázata; a napokban pedig arról írtunk, hogy az MVM nyeregbe ültetését követően miért nem várható mégsem, hogy a munkahelyeket megvédik - ahogyan azt a politikusok korábban ígérték.

Az Indexnek ugyan sikerült levezetnie, hogy az MVM kényszerű bevásárlása lényegében hogyan jó üzlet, az mindenesetre egyértelmű, hogy az állami energiaholding belépője nem sikerült fényesre. Azt követően, hogy a gyöngyösi cég február 10-én tartott közgyűlésén átvették a menedzseri jogosítványokat, ez történt:

Az erőmű, mely hosszú ideje csak a néveleges termelésének alig felén (azaz: 910 MW helyett csupán 450-500 MW közt ingadozva) termel eddig, most csupán ez utóbbi értéknek is kevesebb, mint a felét produkálja.

A Mavir hivatalos adatközléséből generált energiamix-ábrán a pirossal jelölt sáv mutatja a Mátrai Erőmű hálózatra adott teljesítményét. Jól látható, hogy a hétfő déli termelési szint kedden előbb "megbicsaklott", majd a 14 órakor kezdődő délutáni műszak kezdetétől a termelés lényegében állandó jelleggel megfeleződött. Az ország egyetlen széntüzelésű erőműve most gyakorlatilag egy blokkal, pillanatnyilag éppen 197 MW teljesítménnyel fut. Úgy értesültünk, hogy a termelésből a III-as blokk kiesett; ahogyan az ábra mutatja, a többire viszont vagy nem lehet támaszkodni, vagy nincs is szükség.

Az erőműben 3 darab 220 MW-os és két 100 MW-os szenes blokk van. Utóbbiak  hónapok óta nem üzemelnek, és már nem is valószínű, hogy újraindítják azokat, mivel nem felelnek meg az uniós környezetvédelmi előírásoknak. A három nagyobb egységből a leggyakrabban kettő üzemelt már a tavalyi évben is, de csak annak köszönhetően, hogy az erőműnek 5 évre szóló folyamatos megrendelése volt az MVM-től. ami viszont tavaly év végével lejárt.