Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint a többletjuttatást a MÁV Zrt. és leányvállalatai közszolgáltatási feladataiban legnagyobb szerepet vállaló, nem vezető állású munkavállalói kapják meg.

A juttatás összege és formája vállalatonként eltérő, igazodva az adott vállalat sajátos munkavállalói célcsoportjaihoz. Összességében a dolgozók mintegy háromnegyede, több mint 30 ezer ember részesül a plusz juttatásban.

A VDSZSZ által közzétett tájékoztatás szerint összességében a MÁV-csoport dolgozóinak mintegy háromnegyede, több mint 30 000 fő részesül az év végi többletjuttatásban.

A MÁV-Start Zrt.-nél az év végi juttatásban, az elővárosi forgalomban részt vevő jegyvizsgálók, többletteljesítményt nyújtó mozdonyvezetők, kocsivizsgálók és járműszereléssel összefüggő munkakörben foglalkoztatottak, a bevételi forgalom függvényében a pénztárosok, valamint - figyelembe véve az évközi bérintézkedések hatását - más, támogató munkakört betöltő munkavállalók, illetve a vasútnál több mint 35 éve szolgálók részesülhetnek. A jellemzően 20 és 80 ezer forint közötti összegű juttatásban a munkavállalók több, mint háromnegyede, közel 11 ezer fő részesül.

Rajtuk kívül a vasút működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakört ellátó, legfeljebb 280 ezer forint alapbérű vasutas munkavállalók részesülnek munkájuk elismeréséül 30 000 forint értékű SZÉP kártya (vendéglátás) juttatásban, mintegy 9 700 fő.

A Vasutas Dolgozók Szakszervezete Szolidaritás ugyan üdvözli, hogy a MÁV támogatja a dolgozókat, de úgy látják, kizárólag egyhavi bér egyösszegű kifizetését tartja elfogadhatónak minden vasutas munkavállaló számára. Ezen kívül a kiszámíthatóság érdekében a plusz egyhavi bér intézményének a Kollektív Szerződés részévé kell válnia a MÁV-csoport valamennyi munkáltatójánál.