Nagy változás jön a magyar vasúton

Március 15-én először a cegléd-szolnoki vonalon utazhatnak az utasok az emeletes motorvonattal, áprilisban pedig már a váci elővárosi forgalomban is találkozhatnak a KISS-szel. Az év ­végéig tizenkilenc, nagy kapacitású elektromos szerelvény érkezik az elővárosi vonalakra, 2022 végéig pedig mind a negyven KISS forgalomba áll - tudta meg a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. január 31. péntek, 07:17
Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Változott a Stadler által gyártott 11 KISS motorvonat szállítási ütemezése. A korábbi feb­ruári határidő helyett március 15-én utasforgalmi próbaüzemben indul el az első emeletes vonat. A próbaüzem kétlépcsős, először utasok nélkül kell a kocsiknak az előírt hibamentes futást teljesíteni, a típustesztek jelenleg is folyamatban vannak.

A Stadler késői szállítása miatt márciusban, áprilisban és májusban havonta egy, júniusban további hét, végül augusztusban áll forgalomba a tizenegyedik motorvonat. Az első KISS motorvonat Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok (100a), a második a Budapest-Nyugati-Vác-Szob (70 sz.) vasútvonalon közlekedik majd - számolt be a napilap.

A Stadler alvállalkozóinál ugyanis a munkaerőhiány jelentősen lassította a munkafolyamatokat. A gyártást egy vis maior esemény is nehezítette: tavaly májusban Németországban az esőzések áradást okoztak, és a Stadler ajtóbeszállítójának kasseli gyára víz alá került.

A második ütemben készülő nyolc vonat az eredeti ütemezésnek megfelelően 2020 végéig, a szeptemberben megrendelt huszonegy vonat pedig 2022 végéig megérkezik.

A Stadler hatszáz ülőhelyet biztosító kétszintes motorvonatain korszerű utastájékoztató rendszer, tágas utastér, wifi, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók, valamint korszerű kamerarendszer lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gas001, 2020.01.31 21:28

@totyika: Tisztelt uram magával csak egy gondom van. Vénségére nem tanult meg örülni a hazánkban történő jó dolgoknak ellenben kesergésben jelesre vizsgázott. Szánalmas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.01.31 18:49

Én 1966-ban autó-stoppoztam végig egy barátommal az NDK-t. Rostocknál kezdtük ( odáig vonattal ) s akkor ott már kétszintes vagonokon lehetett utazni Warnemündéből az FKK-ra. A számtan szerint azóta mindössze 54 év telt el ( sicc!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html