Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasutasoknak elegük lett a bántalmazásokból, ezért a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a büntető törvénykönyv (btk.) szigorítását kezdeményezte az Igazságügyi Minisztériumnál. Konkrétan az elkövetőkre kiróható büntetési tétel meghosszabbítását emelnék meg a jelenlegi 1-5-ről 2-8 évre. Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is, így a csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetés 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre nőne, míg a csoportos elkövetés vezetőjét 5 évtől 15 évig tartó börtönnek sújtaná a jogszabály.

Legutóbb szombat este a Budapest és Vác között közlekedő vonaton vert meg egy kalauzt egy menetjegy nélkül utazó férfi. Tavaly átlagosan négynaponta támadtak ellenőrre, egy vonalon volt az összes eset több mint harmada. A MÁV adatai szerint 2017-ben 87 alkalommal támadták meg a jegyvizsgálókat. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.

Az elkövetők több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A hvg.hu cikke szerint bántalmazások csaknem 70 százaléka a budapesti agglomeráció valamelyik elővárosi vonalán történt. Ezen belül is a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36 százaléka. A VSZ szerint a megtámadott vasutasok a lelki traumát sokszor nehezebben heverik ki, mint a sebeket, ezért sokan éppen ezért hagyják el a pályát, ami a kritikus létszámhiánnyal küzdő cég számára különösen nagy veszteség.

A büntetési tételek növelése önmagában nem szavatolja a helyzet javítását, ezért a szakszervezet az utasforgalom számára nyitott területek és a már fogalomban levő vasúti kocsik bekamerázását is kérte.

A VDSZSZ korábban szintén kifogásolta, hogy gyakorivá vált a kalauzok bántalmazása és tétlen érezték a MÁV-ot. A vasúttársaság ezután lépett, lapunkat arról tájékoztatta, hogy a támadások megelőzés érdekében évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Valamint konfliktuskezelési tanácsadással segítenék a dolgozóikat, emellett tervezik a testkamerák bevezetését, illetve a hangosbemondókon figyelmeztetik az utasokat.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi.