BUX
38819

MÁV: milliárdos megtakarítás a villanyszámlán és az autóflottán

A MÁV Rt. éves szinten 1,5 milliárd forintot spórol a Beszerzés Expressz programnak köszönhetően az áramszámlán és a gépkocsiflotta-üzemeltetésen - derül ki a társaság közleményéből.

Csernátony Csaba, 2005. január 25. kedd, 16:30

A hazai villamosenergia-liberalizáció nyomán a társaság a szabadpiacról szerezheti be 13 nagyfeszültségű vontatási állomásának energiaszükségletét. Az áramszolgáltató kiválasztására kiírt nyílt közbeszerzési pályázatra jelentkező 5 cégből 4 adott be ajánlatot, ebből hármat talált értékelésre alkalmasnak a társaság.

A MÁV végül az EFT Budapest Rt.-t és az Entrade Hungary Kereskedelmi Kft.-t megelőző E.ON Energiakereskedő Kft.-vel kötötte meg az 5 milliárd forint értékű megállapodást. A megkötött szállítási és hálózathasználati szerződésekkel energiavételének mintegy 40 százalékát piaci alapra helyezte a cég, amit éves szint 800 millió forintos megtakarítást jelent. A vasúttársaság még 2005 első felében előkészíti a közel ekkora mennyiségű - eddig közüzemi vásárlás - piacra terelését, amitől hasonló nagyságrendű megtakarításra számít.

A Beszerzési Program keretében a társaság tendert hirdetett a járművek üzemeltetésére. A nyertes a LeasePlan Hungária Kft. lett, amely 4 évre összesen 6,2 milliárd forintért vállalta a gépkocsiflotta üzemeltetésének kiszervezésére vonatkozó megbízást. A tartós bérletre és flottarendszerű üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás nyomán megkötött szerződés éves szinten 650 millió forintos megtakarítást jelent. A rendszer bevezetése során megtörténik továbbá az 508 MÁV-tulajdonú gépjármű értékesítése is, amely további 151 millió forint egyszeri bevételt jelent.