Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírt szeptember elején jelentette be a város polgármestere, Janiczak Dávid. Tájékoztatása szerint az étteremlánc már kiválasztotta a számára legmegfelelőbb helyet, közel a belvároshoz.

A hamburgeres cég az új éttermébe körülbelül hetven alkalmazott felvételével kalkulál. McCafé és McDrive szolgáltatások indítását, valamint egy harminckét férőhelyes parkoló és egy játszótér kialakítását is tervezik.

Már csaknem öt éve próbálkozunk a városba csábítani a McDonald's étteremláncot, mivel számos alkalommal jelezték a lakosok, hogy igény lenne rá. A kezdetekben azonban falakba ütköztünk. A cég akkori üzleti stratégiája nem tette lehetővé az ózdi nyitást. Tavaly viszont az étteremlánc magyarországi tulajdonosváltását követően fordulat állt be a vállalat üzletpolitikájában és nyitottá váltak a beruházásra - mondta Janiczak Dávid, a 33 ezres Ózd polgármestere a Napi.hu-nak.

A városvezető elmondása szerint idén nyáron az önkormányzat három lehetséges helyszínt mutatott az amerikai franchise magyarországi képviselőinek. A választásuk végül egy belváros melletti kutyafuttatóra esett. Ezt követően értékbecslő állapította meg a telek 12 millió 880 ezer forintos értékét, majd vételi kérelem érkezett az étteremlánctól a lehetséges helyszínre. Ekkor az ügy a képviselő-testület elé került, amely rábólintottak az ingatlan értékesítésére. Közben a földterület bevizsgálása is megtörtént és mindent rendben találtak. Még egy új kutyafuttatónak is akadt helye, nem messze az eredeti helyszíntől.

A gyorsétteremlánc honlapja szerint Magyarországon jelenleg 92 éttermük üzemel, ezek közül az észak-magyarországi régióban öt van: Miskolcon három  Salgótarjánban és Egerben egy-egy található.

Nem mindenki akarja őket

Ózdon azonban nem volt felhőtlen az öröm. Tíz helyi vendéglátóhely írásban jelezte a polgármester felé aggodalmát az étteremlánc betelepülése miatt. Ők elsősorban a lehetséges forgalomcsökkenésükre hivatkoztak és inkább egy külvárosi helyszínt javasoltak az étteremnek.

Én is valószínűnek tartom a forgalmuk kis visszaesését a McDonald's nyitását követő egy-két hónapban, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez csak ideiglenes, és a keresletük hamar visszaáll az eredetire. Sőt, ne feledkezzünk meg a Meki erős vonzerejéről sem, amely fellendülést hozhat a bevásárlóturizmusban, akár Szlovákia felől is. Ez idővel extra forgalmat jelenthet a helyi cégeknek - tette hozzá a politikus.

A polgármester tájékoztatója alapján jelenleg a tervezőkkel folyik az egyeztetés, valamint a McDonald's jogászai készítik elő az adásvételi szerződést. Ezt követően még az építési engedély beszerzése szükséges, majd kezdődhet a beruházás. Előreláthatóan 2021-ben megnyithat az új étterem. A hely üzemeltetője azonban még kérdéses.

A Napi.hu megkeresésére a McDonald's magyarországi központja nem erősítette meg az ózdi üzletnyitást - de nem is cáfolta. Válaszuk szerint folyamatosan keresik új éttermek nyitásának lehetőségét, a vendégeik számára legkényelmesebben elérhető helyeken, hosszú távra, magas színvonalú szolgáltatásokkal. Viszont a konkrét terveikről jelenleg nem oszthatnak meg egyéb információkat.