Nagy változás a magyar McDonald's-nál

Amikor 2017 májusában az addigi 6,528 milliárd forintról 1,017 milliárdra csökkent a McDonald's Magyarország Kft. jegyzett tőkéje, a sajtóban hírek jelentek meg arról, hogy a gyorsétteremlánc beszünteti magyarországi tevékenységét.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 21. hétfő, 09:02
Fotó: Reuters

Ám az mfor.hu most utánajárt a történetnek és kiderült, hogy alig egy hónap múlva újra 6,528 milliárd forintra emelte a tőkét a tulajdonos, majd 2017 novemberében újabb tőkeemelést hajtottak végre, aminek köszönhetően 8,855 milliárd emelkedett az alaptőke.

Ez követően tavaly szeptemberben jött az újabb változás: a londoni székhelyű MCD Europe Limited személyében új tulajdonos jelent meg. Addig ugyanis egy amszterdami bejegyzésű társaság, a Golden Arches European Holdings B. V. szerepelt a Kft. tagjaként.

Az MCD londoni címére van egyébként bejelentve az Arches Holdings Limited, amelynek az elnevezése elég hasonló a korábbi, amszterdami székhelyű tulajdonoséval. (A Golden Arches a vállalat emblémája a sárga színű M betű, ívesen formázva, de ez egyben egy rangos elismerés is, amit az arra érdemes franchise partnereknek ítélnek oda.)

A lap következtetése szerint a londoni cím a McDonald's egyik európai bázisát fedi, vagyis vélhetően annyi történt, hogy a nagyobb európai piacot lefedő céghez került át a magyarországi érdekeltség. Megkérdezték a céget is, ám a válasz szerint "a negyedéves és éves jelentéseket megelőző időszakokban gazdasági adatot, információt nem tehetnek közzé", márpedig az egy hónap múlva várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK