Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg 10-15 évvel ezelőtt az év vége előtt már jó egy hónappal bevásároltak a háziasszonyok, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szezon hossza egyre rövidül. A legtöbben az ünnepek előtti egy-két hétre időzítik a nagybevásárlást - mondta Pákozd Gergely tojástermelő, a Pák-To Kft. üzemvezetője a napilapnak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy napjainkban kevesebb fogyna tojásból karácsony környékén.

A megnövekedett keresletnek köszönhetően az árak jellemzően emelkednek ebben az időszakban. A Magyar Nemzet által megkérdezett termelők többsége ugyanakkor úgy látja, hogy a késő őszi áremelést köve­tően már nem várható további drágulás. Ennek oka, hogy az uniós piacra nagyobb mennyiségű lengyel tojás érkezett.

A közepes méretű ketreces tartásból származó magyar tojás termelői ára átlagosan nettó 24,5 forint körül mozog, míg az importárué 23,5-25 forint.

Az állatvédők akcióinak köszönhetően egyre magasabbak az állatjóléti elvárások. Senki nem akar a tyúkólban dolgozni, de azt szeretné, ha kézzel szednék a tojást - mondta Pákozd Gergely. Véleménye szerint a jövő egyértelműen az automatizációé, de egyelőre nem látni azokat a gépeket és berendezéseket, amelyek képesek lennének rentábilis áron úgy helyettesíteni az emberi munkát, hogy egyben a megemelkedett állatjóléti elvárásoknak is megfeleljenek.