Média és politika: a magyarok fele a tévéből szerzi a híreket

A megkérdezettek fele elsősorban tv-ből tájékozódik, és egyharmada az internetről - derül ki egy friss kutatásból.
Domokos Erika, 2017. május 21. vasárnap, 12:41
Fotó: Napi.hu

A válaszadók az MTVA csatornáit, az Echo tv-t és a TV2-t egyértelműen, vagy inkább a Fidesz véleményét tükröző hírforrásnak látják, a 444.hu-t a leginkább a baloldal véleményét megjelenítőnek, míg leginkább a hvg.hu, az index.hu, és a 24.hu számít a szemükben kiegyensúlyozottnak - állapították meg kutatók a magyar választókorúak médiafogyasztási szokásait és egyes médiumok politikai megítélését vizsgáló felmérésük eredményeképpen. A kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet készítette.

A megkérdezettek fele tájékozódik legalább havonta a saját politikai beállítódásával ellentétes médiumból, azonban rendszeresen csupán fele ennyien. A válaszadók fele fogyaszt ingyenes nyomtatott sajtóterméket - kétharmaduk a helyi, önkormányzati újságo(ka)t, negyedük a Lokált. Ezen lapokat a megkérdezettek fele tartja hitelesnek, harmaduk pedig nem _ írja közleményében a Publikus.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek fele (50 százalék) elsősorban tévéből tájékozódik, és egyharmada (36 százalék) az internetről. A rádiót, és a nyomtatott újságokat 4-4 százalék említette. A médiafogyasztási szokások kor, és iskolai végzettség szerint szóródnak leginkább. Míg a 30 év alattiak és a diplomások majd' kétharmada (62 és 61 százalék) elsősorban az internetről tájékozódik, addig a 60 év felettiek és a nyolc általánossal rendelkezők kétharmada (66-66 százalék) a tv-ből. Rádióból is a 60 év felettiek, és a szakmunkások tájékozódnak leginkább (7 és 6 százalék), míg a nyomtatott újságokból a 60 év felettiek, és a nyolc általánossal rendelkezők (9 és 6 százalék) - írják. A kutatásról részletesen itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK