Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E heti ülésén véglegesítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű rádiós frekvencia pályázati felhívását közösségi jellegű használatra - írta közleményében az NMHH. Az ajánlatokat december 14-én lehet majd benyújtani.

A jövő februárban lejáró jogosultságon jelenleg a Klubrádió hallgatható. A Médiatanács októberben azt közölte, hogy a pályázatok értékelésekor figyelembe veszik a médiaszolgáltatási tapasztalatot, "de a Klubrádió pluszpontot kaphat azért is, mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát" - jegyezte meg közleményében a hatóság.

Az NMHH honlapján most közzétett 65 oldalas pályázatból kiderül, hogy a pályázók maximum 54 pontot szerezhetnek.

Ebből a benyújtott műsortervre maximum 44 pont kapható. Ezen belül értékelik a sugárzott szöveg mértéké (legfeljebb 10 pont), a speciális karakterisztika vállalását (5 pont), a hírműsor-szolgáltatást (10 pont), a mainstreamtől eltérő zenei művek (5 pont) és a kulturális műsorszámok (5 pont) sugárzását, továbbá a Médiatanács a műsortervre "szubjektív értékelésként" adhat maximum 9 pontot.

Ehhez képest - a fent említett - médiaszolgáltatási tapasztalatra maximum 8 pontot kaphatnak a pályázók.

A frekvenciára pályázók még kiegészítő médiaszolgáltatás vállalására kaphatnak maximum 2 pontot. (Itt vállalni lehet az európai rádió-adatrendszer /RDS/ szabvány szerinti szolgáltatást, amellyel digitális kiegészítő adatokat juttathatnak el a hallgatókhoz a rádióműsorokról, például a vevőkészülék kijelzi egy műsor nevét).

A nyertes legkorábban 2021. február 15-én kezdheti el a műsorszolgáltatást, a jogosultságot tíz évre szerezheti meg.

Nem hosszabbítottak a Klubrádióval

A csak Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács szeptemberben jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát a 92,9 MHz-es frekvenciára.  A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy a szolgáltató a médiatörvény rendelkezéseit ismételten megszegte.

Később a Média1 blog írt arról, hogy a Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt jogsértés az volt, hogy a médiaszolgáltató (egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között - a Médiatanács szerint nem csekély súlyú mulasztást elkövetve - megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. (Ez azt jelenti, hogy késve közöltek adatokat arról, hogy mikor milyen műsort és magyar dalt sugároztak.)

A TASZ segít

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet októberben közleményben jelentette be, hogy jogi képviseletet nyújt a Klubrádiónak, mivel a magyar nyilvánosság óriási veszteséget szenvedne, ha a csatorna jövő tavasztól nem tudna az eddig megszokott formájában működni. A TASZ szerint a Médiatanács gyakorlata jogsértő (mivel adminisztratív jogsértésekre hivatkozva nem hosszabbít meg frekvenciahasználatot, tette ezt a Klubrádió és a Civil Rádió esetében), a frekvenciahasználat szabályozása pedig sürgős javításokra szorul.