Újabb ismert építőipari társaság közbeszerzésekből való hároméves kitiltását hagyta jóvá a Közbeszerzési Döntőbizottság. A jogi testület a határozatát éppen egy nappal azt megelőzően hozta meg, hogy napvilágot látott: a bíróság felfüggesztette a Közgép közbeszerzésekből történő kitiltásának végrehajtását - írja a Világgazdaság.

Ezúttal a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. zárta ki hamis adatszolgáltatás miatt az általa kiírt közbeszerzésből (és ezáltal három évre a többiből is) a tenderen a legolcsóbb árajánlatot tevő Pentavia Kft.-t.

A közbeszerzést az M0-s autó­út vízelvezetése miatt szükséges törökbálinti vízrendezési beavatkozások kivitelezésére írta ki a NIF 2015 áprilisában. A munka becsült nettó értéke 200 millió forint volt. A NIF előírta a pályázatban azt is, hogy a jelentkezőknek milyen szakembereket kell felmutatniuk, és azoknak mekkora szakmai gyakorlatuk legyen. A  nyolc jelentkező közül a legolcsóbban, 90 millió forintért a Pentavia végezné el a munkát.

A nyertesnek látszó cég azonban korán örült, ugyanis a NIF kizárta a pályázatból, arra hivatkozva, hogy hamis adatot szolgáltatott az egyik megjelölt szakemberének referenciáiról. B. K. korábban a Közgépnél dolgozott soproni beruházásokon építésvezetői, valamint az M4-es autópálya kivitelezésén projektvezető-helyettesi, felelős műszaki vezetői beosztásokban 2007 és 2012 között, erről szóltak a benyújtott referenciái.

A NIF azonban megkereste Sopron polgármesteri hivatalát, az onnan kapott adatok alapján pedig arra jutott, hogy a Pentavia hamis adatokat szolgáltatott B. K. szakmai előéletéről, és ezért a közbeszerzési törvény alapján kizárta a pályázatból, ami egyben azt is jelentette, hogy három évig nem indulhat. A Pentavia természetesen megtámadta a döntést.  A döntőbizottság azonban a napokban hozott határozatában megállapította, hogy a NIF megalapozottan zárta ki a Pentaviát hamis adatszolgáltatásokra hivatkozva.

A Pentaviát 2007-ben még családi bt.-ként alapította Szőke Gábor, aki jelenleg a Közgép cégjegyzésre jogosult dolgozója. A kft.-vé alakult Pentaviát 2010-ben vásárolta meg a Green Venture Invest AG. Ez a cég azon a svájci címen volt bejegyezve, mint akkor a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Basis Invest GmbH. A Green Venture-től vette meg 2010-ben Nagy Zoltán. A Pentavia jelenlegi ügyvezetője Kreisz Zsolt, aki 2011-ben Szűcs Gábort váltotta a poszton. Kreiszt 2010-ben a magyar állam a GYSEV Zrt. felügyelőbizottsági tagjának delegálta, ettől a pozíciójától azonban a pentaviás kinevezésének évében, 2011-ben meg is vált.