A cég honlapján olvasható lista szerint már csak egy olyan szabolcsi település van, Gávavencsellő, ahol kétezer feletti fogyasztóhelyet érint a rendkívül zord időjárás okozta üzemzavar. Hat településen, Ajakon, Balkányban, Bökönyben, Demecserben, Nyíregyházán és Újfehértón ezer feletti azok száma, akik nem kapnak elektromos szolgáltatást. Nyíregyházán a külterületi városrészekben nincs áram csütörtök délután óta.

A megyében 35 olyan település van, ahol 100 és 1000 közötti fogyasztót érint az áramszünet. Tizenkilenc településen pedig már 100 alatti azoknak a fogyasztói helyeknek a száma, ahol nincs szolgáltatás.

Az E.ON szerelői, alvállalkozói továbbra is folyamatosan dolgoznak, megerősítve Dunántúlról érkezett szakemberekkel és a nehéz terepen végzett munkájukat honvédségi, valamint a katasztrófavédelmi szervezet speciális járművei is segítik.

A csütörtöki és pénteki rossz időjárás következtében, a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszon rongálódott meg az elektromos vezetékhálózatot Szabolcsban. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigetelőtörések száma pedig közelítette az ezret. Továbbá 30 kilométernyi hálózat teljes újjáépítést igényel.

A hibaelhárításon dolgozó szakemberek vasárnap késő estig további jelentős javulást ígérnek az az áramellátásban.

Gyorssegélyt nyújt az Ökumenikus Segélyszervezet

Az áram nélkül maradt kelet-magyarországi településekre juttat el gyorssegélyt vasárnap és hétfőn az Ökomenikus Segélyszervezet. A településeken 80 melegedőt nyitottak meg. A szervezet munkatársai az igények felmérése után ezekbe a közösségi melegedőkbe igyekeznek eljuttatni a többek között élelmiszereket és palackozott vizet tartalmazó segélycsomagokat.

A segélyprogramot az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozza az Ökomenikus Segélyszervezet, amely az áramkimaradásban érintett települések listáját is megkapta az áramszolgáltatótól.

Hatszáznál több embert mentettek ki a Győr megyei rendőrök

Győr-Moson-Sopron megyében hatszáznál több embert segítettek biztonságba az elmúlt napokban a havazással összefüggésben rendőrök - közölte Kocsis Tünde, a megyei főkapitányság szóvivője. Szám szerint 632 embert segítettek haza vagy a kijelölt melegedőhelyre, 624 jármű kiásásában vagy út szélére vontatásában vettek részt munkatársaik. Tizenkét járművet szállítottak el a helyszínről, mert zavarta a hó eltakarítását és a forgalom megindulását, az utolsóért a reggeli órákban jelentkezett tulajdonosa.

A közútkezelő korábbi tájékoztatása szerint vasárnap délelőttre sikerült megtisztítani a megye utolsó két, a hófúvás által még eltorlaszolt szakaszt Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár között. Az M1-es autópályán - ahol péntekre virradóra még több ezren éjszakáztak - a forgalmat a főváros felé szombaton, az országhatár irányába vasárnap hajnalban nyitották meg végleg.