Lockhart úgy vélte, hogy a magasabb nyersanyag- és energiaárak rövid távon felnyomják a fogyasztói árakat, ez azonban várhatóan nem lesz tartós.

Pénteken hozták nyilvánosságra, hogy áprilisban 9 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a márciusi 8,8 százalékról az Egyesült Államokban. Előzőleg csaknem fél éven keresztül folyamatosan mérséklődött a munkanélküliségi ráta, tavaly novembertől idén márciusig 1 százalékponttal csökkent a mutató.

Ugyancsak pénteken ismertették, hogy a foglalkoztatottak száma - a mezőgazdaságot nem számítva - 244 ezerrel nőtt áprilisban, ami 11 hónapja a legnagyobb mértékű emelkedés.

A foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban már a hetedik hónapban nőtt megszakítás nélkül, a munkanélküliség számottevő csökkenéséhez azonban ez nem volt elég. A 304 millió lakosú országban - a világ legnagyobb gazdaságában - 13,7 millióan vannak munka nélkül.

Éves szinten a fogyasztói árak 2,7 százalékkal nőttek márciusban, ami a legmagasabb ilyen szám 2009 decembere óta. Az üzemanyag- és élelmiszerárak növekedése okozta az áremelkedés közel háromnegyedét.

Az áprilisi adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. Nem végleges adat szerint az amerikai hazai össztermék (GDP) növekedése 1,8 százalékra mérséklődött az idei első három hónapban a tavalyi utolsó negyedévi 3,1 százalék után.