A Napi Gazdaság cikke

Miközben még folyik a Magyar Nemzeti Bank és a bankok között az egyeztetés a devizahitelezés korlátozásának lehetséges módjáról, a kérdést lassan az élet is mintha megoldaná.

A CIB szerint jelenleg egy ötmillió forintos összegű, 20 éves futamidejű hitel esetén még körülbelül 10 ezer forintnyi különbség van a havi törlesztőrészletben az euróhitelek javára. Mint a bank szakértői kifejtették: minden (a gazdasági és az üzleti viszonyos is) az irányadó kamat további csökkentését indokolná.

A Budapest Banknál úgy látják, hogy már a korábbi, a vártnál nagyobb kamatvágás is gyorsíthat a forinthitelek térnyerésén. Mint hozzátették: ezen a fronton, összhangban az MNB elvárásával, már eltolódást figyelhető meg az euró irányába a svájci frank kárára. A kisebb - jellemzően néhány százezer forintos - fedezetlen hitelek esetén már lecsökkentek, egyes bankoknál el is tűntek a devizahitelek.

Az OTP-nél rövid távon nem várják, hogy a forinthitelek és a devizahitelek azonos kamatszintre kerüljenek. Az elmúlt időszak hektikus árfolyamváltozása, illetve a devizahitelek nehezebb finanszírozása viszont - jegyezték meg - már az elmúlt hónapokban is a forinthitelek felé terelte az ügyfeleket. Több évig csökkent a háztartások forinthitel-állománya, a deviza meredek emelkedése mellett, az idei második negyedévben a háztartások nettó devizahitel-visszafizetők voltak, miközben a nettó forinthitel-felvétel jelentősen nőtt.

Az MNB legfrissebb adatai szerint a lakossági tranzakciók nettó 52,2 milliárd forinthitel-felvételt mutattak, miközben a devizánál nettó 21,3 milliárd forintos volt a törlesztés.