Bár az érintés nélküli funkcióval ellátott bankkártyák száma tavaly Magyarországon is átlépte az egymilliós határt, háromból ketten mégis úgy érzik, a leggyorsabban akkor szabadulnak a kasszától, ha bankjegyekkel fizetnek. Az NRC piackutató felmérése szerint havi kiadásunk 62 százalékát még mindig készpénzzel fedezzük.

Minden negyedik magyar még sosem fizetett kártyával

A legalább hetente internetező magyar felnőttek körében végzett reprezentatív felmérés szerint az átlagmagyar havi kiadásai csaknem negyedét bankkártyával, 12 százalékát pedig átutalással fizeti. Bár a lakosság csaknem fele tartja elképzelhetőnek, hogy rövid időn belül természetessé válik a készpénz nélküli vásárlás, 22 százalék még sosem próbálta a kártyás fizetést. A megkérdezettek fele intézett már pénzügyi tranzakciót az interneten keresztül, ám többségük túl lassúnak és bonyolultnak tartja.

Még rosszabb a helyzet az érintés nélküli fizetésre alkalmas eszközök terén, ezzel a lehetőséggel a technikai újdonságokra az átlagosnál amúgy nyitottabb internetezőknek is csupán 18 százaléka élt már legalább egyszer. A terjedésük útjában nemcsak a megszokás, hanem a tájékozottság hiánya is áll: hiába, hogy tavaly már minden negyedik pos terminál alkalmas volt érintés nélküli fizetésre - ennek fő előnyeit - fizetéskor a kártya nem kerül ki a tulajdonos kezéből, megadott összeghatár alatti vásárláskor nem kell pin-kódot beütni - még azok fele sem ismeri, akik hallottak már a technikáról.

Az újszerű megoldásoktól magukat távol tartók döntő többsége nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben elektronikus pénzhasználatra vált.

A készpénz a király

A legtöbb magyar fejében a gyors, egyszerű és biztonságos fizetés megtestesítője még mindig a készpénz.

A bankok és kártyáik népszerűségét a megszokáson túl a tranzakciós illeték is visszavetette. Eredményeként a megkérdezettek 48 százaléka igyekszik visszaszorítani a készpénzfelvételek számát. Az év elejétől fennálló 150 ezer forintos határig havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel pedig a lakosság 64 százaléka él - derül ki a felmérésből.