A kereskedelmi célú ingatlanok piacán az adósok gondjai várhatóan tovább nőnek, így a feltétek tömeges átalakítására kényszerülhetnek a bankok - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézeti vezetők körében végzett felmérését ismertető tájékoztatón. Az idei első negyedév végére már az állomány 18 százalékánál vezettek be könnyítéseket, az átstruktúrálás aránya azonban ebben a szegmenben az év végére a hitelintézeti válaszoko alapján 30 százalékos lehet.

Ugyanakkor Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a rossz ingatlanpiaci helyzet miatt a bankok aktív átstrukturálási politikája kényszerhelyzetre utal, ami növeli a kereskedelmi ingatlanhitelek "örökzölddé válásának" kockázatát. Vagyis: a finanszírozók amint lejár a könnyítés, újabbat vezetnek be, akár áthidaló hiteleket is nyújtanak, csak hogy ne kelljen tömegesen realizálni a veszteséget, így tartják fenn a jelenleg életképtelen vállalkozásokat. (Mint azonban az utóbbi időben történtekből kiderül, néhány pénzintézet inkább szabadulni igyekszik ebből a körből, ami általános felhaborodást vált ki, mondván: a bank direkt "bedönti" adósát.)

Az érintett hitelállományból 1400 milliárd forint kapcsolódik ingatlanfejlesztéshez, míg 600 milliárd vásáráláshoz. Ez pedig azt jelenti, hogynagyon jelentős, összesen 600 milliárd forintnyi kölcsön tekinthető megtérülési szemponból problémásnak.

A teljes lakossági jelzáloghitel-állományon belül mintegy egy százalékponttal emelkedett tovább az átstrukturált hitelek aránya, így 2011 első negyedévének végére már a teljes jelzáloghitel-állomány 10,4 százalékánál tárgyalták újra a feltételeket.  Az átsruktúrálásoknál az előző negyedévhez képesti hirtelen megugrás oka, hogy az MNB változtatott felmérési szisztémáján. A mostani adat már tartalmazza azt a 0,7 százalékpontnyi állományt is, amelyet átalakítottak ugyam, de már a nemfizető hitelek között tartottak nyilván.

Az átstrukturált jelzáloghitelek mintegy 27 százaléka van 30 napon túli, míg 17 százaléka 90 napon túli fizetési késedelemben. Ezek az arányok érdemben nem változtak 2010 harmadik negyedéve óta. Ezzel párhuzamosan a türelmi időszakok
tömeges lejárati hulláma is elmaradt, amit az elmúlt félévre (2010 negyedik és 2011 első negyedévére) várt a bankok válaszai alapján az MNB. A jegybanknál úgy vélik, hogy minderre a magyarázat az, hogy 2010 harmadik negyedéve óta több mint 40 százalékkal nőtt az átstrukturált állomány, ami jelentősen "felhígította" a késettségi mutatókat, ráadásul megközelítőleg minden harmadik esetben meghosszabbították a lejárt türelmi időszakokat.Mivel azonban az átstrukturált jelzáloghitelek mintegy kétharmadának még nem járt le a könnyített törlesztőteherrel járó türelmi időszaka, az átstrukturálások sikerességét még nem lehet megítélni - nyomatékosította Nagy.