Az előző évet 140 millió forint veszteséggel zárta a Budapest Eye nevű óriáskereket üzemeltető cég, az Óriáskerék Kft. Egy évvel korábban a cég még 726 millió forintos árbevételt és 159 millió forintos adózott eredményt ért el. A 2016-os veszteségnek két oka van: egyrészről a cég egy éven át nem üzemeltetett forgó látványosságot.

Másrészről, a lap úgy tudja, hogy már javában zajlik az előkészítése egy saját szerkezet beszerzésének, amely a jelenlegi 65 méteresnél 10-15 méterrel nagyobb átmérőjűnek. Ennek ára 8-18 millió euró (2,5-5,6 milliárd forint) is lehet. A beszerzésről annak fényében döntenek, hogy melyik illeszkedik a fővárosi látképbe, és melyik az, amelyről szép kilátás nyílik.

A most a téren álló kereket egy belga cégtől bérli az üzemeltető Óriáskerék Kft. - ahogy arról a Napi.hu beszámolt, már februárban megérkezett, március közepéig tartott az összeszerelése. Létrehoztak azonban egy projektvállalkozást a saját szerkezet megvásárlására: ez a Giant Wheel Kft. Ugyanakkor a jelenlegivel megegyező magasságú óriáskerék is csak több év alatt térülne meg.

Az üzemeltető céget a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. és a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. kisebbségi tulajdonosa, Scheer Sándor alapította 2015 elején. Viszont 2016 vége óta a Sziget korábbi magyar tulajdonosai a Ferris Invest Vagyonkezelő Kft.-n, Scheer Sándor pedig a Wheel Invest Vagyonkezelő Kft.-n keresztül birtokolja az üzletrészeket.