Csak a bíróságon múlik, hogy börtönben marad-e Tarsoly Csaba, miután a Fővárosi Főügyészség tegnap indítványozta a Quaestor-vezér előzetes letartóztatásának három hónappal való meghosszabbítását - mondta a lapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. által a társághoz kirendelt felügyeleti biztos számos Quaestor-ügyféllel felvette már a kapcsolatot, miután nemrég a PSFN leállíttatta a fiókokban történő ügyfélegyeztetést. A beérkezett adatokat a felügyeleti biztos összeveti a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. saját belső nyilvántartásaival, illetve a rendelkezésre álló értékpapírok állományával.

A Quaestor-kártalanítással kapcsolatos részletszabályokon még dolgoznak az illetékesek, így a Befektetővédelmi Alap (Beva) is. A szabályok kidolgozása után pedig a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját (QKKA) kezelő Beva igazgatósága dönt majd a kártalanítás lebonyolításának menetéről.

A törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak 2015. május 6-a és június 5-e között kell majd kérelmezniük a kártalanítást, amit a QKKA ad majd számukra. Ugyanakkor még nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy várhatóan mennyivel emelkedik a Beva tagjainak díjterhelése a brókercsődök miatt, de jelentősen, a jelenlegi többszörösére emelkedhet a tagi díjteher.

A kárrendezési alap várhatóan az MNB áthidaló kölcsönével kezdi tevékenységét. A parlament a múlt héten fogadta el a törvényt, amely szerint 30 millió forintig kárpótolják az ügyfeleket. Korábbi információk szerint csupán 73-an fektettek 30 millió forint feletti összegben a Quaestorba, miközben a Quaestor-kötvényesek mintegy 32 ezren vannak. A kártalanítási alap záróbeszámolója után az alapba előleget befizetők által megelőlegezett, de az éves visszafizetésekből meg nem térült követeléseinek adóból történő levonásáról külön törvény szól majd.