Csak az Orbán-kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közötti megállapodás végleges, miszerint törvény születik a bankadó 2016-2019 közötti csökkentéséről, így ettől a kötelezettségétől a magyar kormány már nem léphet vissza - így nyilatkozott a HVG-nek a megállapodást összehozó osztrák Erste bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Andreas Treichl a hvg.hu beszámolója szerint. Arról viszont még folynak a tárgyalások - mondta -, hogy a kormány és az EBRD milyen feltételekkel szerez 15-15 százalékos részesedést a magyarországi Erstében.

Ha nem sikerül megegyezniük, akkor sem a kormány, sem az EBRD nem lesz Erste-tulajdonos - tette egyértelművé a bécsi bankár. Arra a kérdésre, visszajár-e az Erste-pakett, ha mégsem lenne bankadócsökkentés azt követően, hogy a kormány már birtokon belülre került a magyarországi leánybankban, az volt a válasz, hogy soha nem lehet százszázalékos garanciát kapni üzleti partnerek között.

Treichl elárulta, a tárgyalásokon Orbán Viktor szorgalmazta, hogy a kormány - miután már megkaparintotta az MKB Bankot és a Budapest Bankot - az Erstébe is beszálljon, az Erste pedig ezt azért nem ellenzi, hogy így is jelezze: perspektivikus piacnak tekinti Magyarországot. A bank vállalta, hogy 550 millió euró hitelt nyújt a következő három évben közalkalmazottaknak, őstermelőknek, valamint energiahatékonysági programokra.

A bankvezér kijelentette, hogy szeretnének növekedni Magyarországon, de a Sberbankra nem pályáznak, szemben a Citibank 2015 végén kiárusítandó magyarországi lakossági üzletágával, melynek megvételénél azonban az ár rendkívüli fontosságú.