A csődbe ment Sunport Travel Utazásszervező Kft. működési engedélyét a Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatal (MEKH) visszavonta, mivel megállapították: az iroda az utasait az utazási szerződésben meghatározott esedékességkor nem utaztatta el és a befizetett részvételi díjakat nem fizette vissza, illetve nem is képes az előlegek, részvételi díjak visszafizetésére sem.

A Sunport Travel a vagyoni biztosítékát az Uniqa Biztosító Zrt.-nél kötötte. Az iroda saját szervezésű útjaira szerződött utasok a kárigényeiket a biztosítónál jelenthetik be.

A biztosítónak az utasok létszámáról még nincs pontos információja. A tájékoztatás szerint, amennyiben a károk teljes kifizetésére nem nyújtana fedezetet a nagyjából 28 millió forintos biztosítási összeg, az összes károsult ügyfél kárbejelentését meg kell várni az arányos kárkifizetés elindításához. Ez általában két-három hetet vesz igénybe.

Az érintettek a biztosító 06-1/20/30/70 544 5555 telefonszámán és az [email protected] email címen tehetik meg kárbejelentésüket.

A Sunport Travel június 6-án pénteken jelentett csődöt. Akkor tulajdonosai külföldről utasították az itthon maradt alkalmazottakat a csőd bejelentésére, és a biztosítókkal történő egyeztetések megkezdésére. A cég kizárólag Törökországba szállított volna utasokat.

Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője közölte: az első, mintegy harminc személyes csoport vasárnap indult volna, a csőd 400-450 utast érinthet.