Ebben az elsősorban uniós forrásokból megvalósuló Jeremie tőkealapok mellett a piaci befektetőknek is komoly szerepe van - mondta Szobonya Péter, a Compleo Kft. vezetője az Extreme Net Kft. kommunikációs ügynökség által szervezet Startup Networking konferencián. (Az Extreme Netben lapunk főszerkesztőjének, Korányi Tamásnak üzletrésze van) Ennek ellenére bár egyszerre van túlkínálat és túlkereslet kihelyezni kívánt tőkéből és befektetőre váró projektekből, a felek nehezen találnak egymásra, és emiatt a piac is lassabban fejlődik. Példaként a Jeremie tőkealapokat említette, becslések szerint ugyanis eddig a rendelkezésre álló források felét helyezték ki, holott év végéig le kellene szerződni azokat a forrásvesztés elkerülése érdekében.

Az egyik probléma, hogy sokan a mostanra teljesen lefagyott kkv-finanszírozás alternatívájaként kezelik a kockázati tőkét, holott erre az nem alkalmas, mivel elsősorban a gyors növekedés mellett mielőbbi megtérülést adó, többnyire nemzetközi színtéren is versenyképes vállalkozások számára jelent lehetőséget. A valódi szűk keresztmetszetet a vállalkozói gondolkodás, az átgondolatlan projektek, és a vállalkozások működtetéséhez szükséges menedzsment tudás megléte jelenti, utóbbi pótlására a legtöbb alapkezelőnek nincs módja - mondta Fekete Zoltán, a Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Egy befektetési döntésnél 20 százalékot tesz ki az ötlet értéke, 30-40 százalékban az a fontos, hogy milyen a projektgazda csapata, ezen túl a szimpátia a döntő szempont - mondta Disznós Zoltán, a Befektetünk.hu partnere.

A kockázati tőkealapok képviselői egyöntetűen arról számoltak be, hogy 100, jó ötletekkel jelentkező projektgazdából legfeljebb nyolccal jutnak el a szerződéskötési tárgyalásokig, de alig egy-két olyan van, akivel meg is tudnak egyezni. Többnyire a befektető kiválásával, illetve a cég értékesítésével kapcsolatos pontoknál szakadnak meg a tárgyalások, csak a legritkább esetben tudják elfogadni a hozamelvárás nagyságát, illetve hogy értékesíteni kell a vállalkozást, de gondot okoz a befektetők által megkívánt átlátható működés is - mondta Halász Iván, a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere. A tőzsdei kibocsátás egyelőre nem alternatíva, mivel egy start up vállalkozást a legritkább esetben lehet tőzsdeképessé fejleszteni a Jeremie programban előírt futamidő alatt - mondta Déri Viktor, a Prosperitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. Hosszabb távon azonban a régiós tőzsdék megfontolandó lehetőséget jelentenek - tette hozzá Gaál Csaba, a Core Venture Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. A tőkealapok képviselői szerint legkevesebb 10-15 évbe telik, mire beérik a piac annyira, hogy zökkenőmentes legyen a működés.