Az autósok jelentős része idén is az utolsó napokra hagyja kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának megkötését a kotelezo.hu várakozásai szerint. Az idén - a 40 százalékos díjzuhanás miatt - tízből kilenc autós találhat magának a meglévőnél kedvezőbb biztosítást, így aztán szakértői portál a kampány zárásáig még mintegy 700-800 ezer autós rohamát jelzi előre. Ha valaki az utolsó pillanatban, maga mondja fel régi szerződését, mindenképpen utólag is igazolható módon tegye ezt meg.

A közkeletű elképzelésekkel szemben most - december 1-jéig - csak a meglévő szerződés felmondását kell eldönteni, így azoknak is célszerű a következő néhány napban lépniük, akik csak a váltásban biztosak, az új biztosítóról még nem tudtak dönteni - javasolja Lantos Lóránt, a kotelezo.hu szakértői portál vezetője. Az új biztosítónál csak december 31-ig kell megkötni az új biztosítást.


Annak az autósnak, akinek felmondása nem érkezik el a törvényi határidőn belül a jelenlegi biztosítójához, az adott autóra következő egy év során már csak ennél a biztosítónál rendelkezhet kötelezővel. Ha ennek ellenére egy másik biztosítóval köt szerződést, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. Ezért célszerű a felmondásról időben gondoskodni, és arról hivatalos visszaigazolást is szerezni.


Ha alkuszon keresztül zajlik a folyamat, ezt a visszaigazolást tőle fogjuk automatikusan megkapni. Ha a biztosítónál közvetlenül intézkedünk, magunknak kell meggyőződnünk, beérkezett-e a dokumentum, amelynek minimálisan az elhagyni kívánt biztosító nevét, az aktuális biztosítás kötvényszámát, a rendszámot, valamint az üzembentartó nevét, címét, felmondási szándékát kell tartalmaznia. Fontos, hogy aki az utolsó pillanatban, saját maga intézi a felmondást, ezt vagy faxon tegye, és őrizze meg a fax visszaigazolását a sikeres adásról, vagy személyesen tegye a biztosító valamelyik fiókjában, ahol ne feledjen igazolást kérni a felmondólevél átvételéről!


 

Ötezer forint körül van az a lélektani határ, melyért az autósok többsége már meggondolja a biztosítóváltást. A Biztosítás.hu alkuszi portál által készített elemzés szerint az 1-2 ezer forintos megtakarítás csak mintegy 10 százalékát készteti biztosítóváltásra az autósoknak, 5-6 ezer forintért, már több mint a felük váltana. Tízezer forintos megtakarítás esetében pedig már szinte mindenki új biztosítóhoz szerződik.